Félnek a Szent János Kórház átalakításától

Mindenképpen szükség van a többmilliárd forintos felújításra, de sokan kizártnak tartják, hogy a tervezett pénz elég lesz. A SOTE Pulmonológiai Klinikájának új helyén pedig egyelőre csak por és sitteszsákok állnak.

Nagy a bizonytalanság és információhiány

Ha sikerrel jár a kormány Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakításáról szóló terve, a kormányzati ciklus végéig teljesen megújított, új szakmai koncepcióval dolgozó súlyponti kórház fogadná a budaiakat a jelenleg elkeserítő állapotban lévő épületkomplexum helyén - írja a hvg.hu . A kórházban dolgozók bizonytalansággal és információhiánnyal küzdenek, a helyzetet ismerők pedig kétlik, hogy a tervezett 9 milliárd forint elég lesz az átalakításokra.

A kormány tavaly harangozta be, hogy ebből az összegből nemcsak a régóta pusztuló Szent János épületeit, hanem eszközparkját is megújítja. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt jelentette be, hogy súlyponti kórházat alakítanak ki a területen, amihez a pénz mellett hatalmas átszervezésre is szükség van - a jelek szerint ez utóbbival van több probléma.

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/beazott_egy_muto_a_janos_korhazban_video/20171204145910
Elég lesz 9 milliárd az átalakításokhoz? (Fotó: 123rf)

Költözések és átépítés

Az átépítésekhez először a Semmelweis Egyetemnek ki kell költöznie a Kútvölgyi Klinikai Tömbből (itt lesznek majd a XII. kerületi szakrendelések), és a János egyik épületében működő Pulmonológiai Klinikának is új helyre, a SOTE Tömő utcai épületébe kellene kerülnie idén június 30-áig. A hvg-nek az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a SOTE sajtóosztálya is úgy nyilatkozott, hogy a munka jól halad, és a forrás biztosítása is megtörtént, azonban a lap több kórházi forrása szerint is "kizárt dolog", hogy a betegeket nyár végén már a VIII. kerületben fogadják, és attól is tartanak, hogy a változások szétbomlasztják a jól összeszokott orvosi csapatokat. A Tömő utcában egyelőre csak az építkezés nyomaival lehet találkozni - a tervek szerint a Pulmonológiai Klinika öt emeleten lesz, amelyek mindegyikét teljesen át kell alakítani, az épületben azonban még most is működnek szakrendelések, amelyeknek egyelőre nem találtak új helyet. A tavalyi kormányhatározat is számol ezzel az opcióval: ha valamilyen okból nem sikerül elköltöztetni a Pulmonológiai Klinikát, akkor december 31-ig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell helyezni.

A Kútvölgyi Klinikai Tömbben a 261 ágyon kívül kutatólaborok és gyógyszertár is van, és az itt dolgozóknak és a betegeknek év végéig kellene elhagyniuk az épületet - ők a SOTE különböző intézményeibe kerülnének, nem egy helyre, így egy ideig szűkösen lesznek. Az esetleges helyszűke miatt a kormány a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként a jövőben három ingatlant is vásárol a Tűzoltó utcai Elméleti Orvostudományi Központtal szemben, és támogatják a Semmelweis Egyetem Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömbjeinek bővítését is.

A dolgozók is a sajtóból tájékozódnak

A költözéstől és átalakításától több dolgozó is tart. A lap egyik forrása szerint a legnagyobb probléma a bizonytalanság, ami miatt a fiatal szakorvosok is inkább más helyet választanak, és gondot jelent az is, hogy a Kútvölgyiben jól összeszokott orvoscsoportok dolgoznak, akik között megszakadna a kapcsolat a költözés miatt. Az átalakításokról a dolgozók is főként a sajtóból tájékozódnak, az információk így nem teljesen egyértelműek, és a betegek sem tudják, mi fog történni.

A Szent János Kórházra valóban ráfér az alapos felújítás: két éve az RTL Klub információi szerint nőgyógyászati műtéteket kellett törölni, mert a plafonról csöpögött a víz , korábban a pszichiátrián lett használhatatlan az orvosi szoba, a betegek is omladozó falak között feküdtek, és addigra az épület annyira megsüllyedt, hogy kívülről, gerendával kellett megtámasztani. Tavaly pedig a Magyar Narancs írt arról, hogy a boncterem felújításának elhúzódása miatt kilométereket kellett utaztatni a halottakat a fővárosban a Nyírő Gyula Kórházig.

Elég lesz a 9 milliárd?

A hvg.hu szerint a kérdés az, hogy minderre elég lesz-e a beígért 9 milliárd forint, amiből csak 500 milliót a tervezésre költenek, hiszen a Szent János legnagyobb problémája, hogy rengeteg különböző épületből áll, amelyek közül eddig csak egy-kettőt újítottak fel.

A helyszínen bejárást tartottak a kormány tagjai is - köztük Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter -, akiket a kórház új főigazgatója , Takács Péter kísért. Ő eddig az Emmi egészségpolitikai főosztályvezetőjeként dolgozott - a korábbi főigazgatót, Kázmér Tibort február végén mentették fel, mert a hírek szerint nem egyeztek elképzelései a fejlesztésekről. Arról egyelőre nincs információ, hogy az így létrejövő Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő pontosan mikor készül el, a kormányhatározat alapján pedig csak annyi biztos egyelőre, hogy a jelenlegi 800-as ágyszám 500-600-ra fog csökkenni, a rehabilitációs, krónikus és ápolási ágyak számát pedig 350-ben állapították meg. Az intézménynek a nap 24 órájában képesnek kell lennie a betegek fogadására és ellátására, ezért az orvosok és a nővérek leterheltsége ettől valószínűleg még nem lesz kisebb.

A lap forrásai között van, aki szerint az egész koncepciót elhibázták: "Most megvan a pénz, és ahhoz rendelik az elképzeléseket, pedig pont fordítva kellene, hogy legyen: előbb legyen az elképzelés, és utána a pénz. A Szent János komoly, nehéz beteganyagot ellátó kórház, és minden épület elképesztő állapotban van. A jelenlegi körülmények között el sem tudom képzelni, hogyan lenne rá elég egy ekkora összeg".

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: