-2° - +6°
Kettős front

"A betegek nem lesznek ellátva"

HáziPatika

Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, hamarosan működésképtelenné válhat a Honvédkórház sürgősségi centruma - ez egy kiszivárgott belső levélből derült ki. Most pedig nyilvánosságra került az orvosi beosztás is, amely szerint már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra.

Az ellátás már nem sokáig menedzselhető

A Népszava információ szerint a Honvédkórház sürgősségi osztályára már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra. A lap birtokába került e havi műszaktábla erősen "piroslik", jelezve, hogy milyen sok helyre nem találtak orvost. Ez pedig azt jelenti, hogy már ebben a hónapban megbénulhat az ellátás a fővárosi sürgősségi központban, mert nincs elég orvos.

Hamarosan megbénulhat a Honvédkórház, Honvédkórház SBO sürgősségi betegellátás sürgősségi ellátás orvoshiány
Hamarosan megbénulhat a Honvédkórház

A lap szerint arról is egyre több dokumentum kerül elő, milyen sokszor jelezte Zacher Gábor, a sürgősségi centrum pénteken távozott vezetője feletteseinek, hogy baj van, az adott körülmények között az ellátás nem menedzselhető. Az adatok szerint az elmúlt három évben, miközben mind több lett az ellátandó beteg - tavaly már mintegy 64 ezer embert kezeltek itt -, az orvosok száma egyre csökkent. Márciusban még 39 orvosa volt a centrumnak, mostanra 10-11-gyel van kevesebb.

Azt korábban is tudni lehetett, hogy a honvéd sürgősségi osztályán az elmúlt három évben erős volt a fluktuáció, általában évente 15-17 új orvost is fölvettek, ám ugyanennyi távozott is. A kilépők, szinte minden esetben az óriási megterhelésre hivatkoztak.

Az osztályvezető főorvos az áldatlan állapotokat a kórház vezetésének jelző levelében már augusztus elején azt írta, ha a feltételek nem javulnak, október elejére működésképtelenné válik a sürgősségi osztály. Akkor hat orvos volt távozóban, és a meglévők közül is többen kisebb óraszámban vagy félállásban akartak már csak dolgozni.

Százezrekkel tartozik szakdolgozóinak a Honvédkórház

Az Index is arról számolt be, hogy súlyos állapotokat jelez a Honvédkórház sürgősségi centrumának orvosbeosztása. Kiderül belőle többek között, hogy különböző osztályokról levezényelt orvosokat osztanak be vizsgálóba, így például bőrgyógyász aorta rupturás beteget kezelhet. (Az aorta ruptura a verőér falának megrepedése, életveszélyes állapot.)

Sajnos ez azon túl, hogy orvosként frusztráló és felelőtlen, betegként igen veszélyes, hiszen olyan orvosok látják így el a betegeket, akik kezében sokszor hosszú ideje nem volt fonendoszkóp és nem ismerik már, nincs gyakorlatuk a sürgős kórképek ellátásában (pl. szemészkén, szájsebészként, mit kell tenni egy infarktussal.) - ezt egy intézményben dolgozó orvos közölte a lappal.


Idővel a betegek nem lesznek ellátva

Mint ismeretes, a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, az érintett orvosok pedig a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. A Honvédelmi Minisztérium múlt heti közleményében arról tájékoztatott, hogy nincs semmi gond. Levelük után Zacher Gábor a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt beadta a felmondását.

Az Index forrása szerint az önként vállalt túlmunka szerződés felmondása itt a munkaórák számának csökkenésével azt jelenti, hogy szeptember közepétől sokkal kevesebb traumatológus fog majd ügyelni egy adott éjszaka: négy helyett egy vagy kettő. Szerinte ez azt fogja eredményezni a gyakorlatban, hogy idővel a betegek nem lesznek ellátva. Állítása szerint most is "gyakran" elhalasztanak műtéteket, de a jövőben előfordulhat majd, hogy a törések operálása egy hétnél is tovább húzódhat, "ez pedig szövődményekhez fog vezetni". Megjegyezte, hogy tudomása szerint az aneszteziológusok között szeptembertől akkora lesz a munkaerőhiány, hogy átlagosan két műtő nem fog működni

Több száz orvos hiányzik a sürgősségiről

Több száz orvos hiányzik a sürgősségi osztályokról - a Magyar Orvosi Kamara szerint. Éger István elnök azt mondta az RTL Híradónak, hogy sürgősen megoldást kell találni, mert a sürgősségiken dolgozó orvosok annyira leterheltek, hogy folyamatosan hagyják el a pályát.

A lapok keresték a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, de választ egyelőre nem kaptak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső