350 körzetben nincs orvos

HáziPatika

Először 2015-ben kaptak a háziorvosi praxisok havonta plusz 130 ezer forintot szabadon felhasználható, úgynevezett rezsitámogatásként. Ezt követően évente újabb és újabb 130 ezer forinttal egészítették ki járandóságukat.

A 130 ezer forintos többletet hamarosan kézhez kapják

Tavaly nyáron az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2018-tól járó összeget a tavaszi hónapokban folyósítják, vagyis a háziorvosok a beígért újabb 130 ezer forintos többletet hamarosan kézhez kapják - tájékoztat a Népszava.

Hiába jön pénz, 350 körzetben nincs orvos, orvoshiány orvosvándorlás háziorvos betegellátás
Ennek ellenére jelenleg is több mint 350 háziorvosi körzetben nincs orvos

A lapnak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: elvben április elsejétől kapták volna meg az idei évre járó 130 ezer forintot, de előrehozták az összeg kifizetését. Ezzel - szerinte - teljesítették a háziorvosoknak tett ígéretet, hiszen az idei 130 ezer forinttal az elmúlt négy évben 520 ezer forinttal növelték a praxisok bevételét.

350 háziorvosi körzetben nincs orvos

A medikusok 40 százaléka megy külföldre

2018. január 24-én számoltunk be róla, hogy továbbra sem sikerül megállítani az orvoselvándorlást. Egy friss felmérés szerint ugyanis az ötöd- és hatodéves hallgatók 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást.

Megjegyezte: eddig valamennyi évben rezsitámogatásként jutott el ez az összeg hozzájuk, most viszont három jogcím - rezsitámogatás, kártyapénz és gyógyítási indikátorok - között oszlik meg. Selmeczi Kamill hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy ne kapná meg mindenki a 130 ezer forintot. Az érdekvédő jelezte: az összegből az orvosoknak ki kell egészíteniük a náluk dolgozó ápolók, asszisztensek bérét a kötelező bérminimumra.


A mostani összeg kifizetésével a háziorvosi praxisok támogatása 2010-es 69 milliárd forintró, 2018-ra 125 milliárd forintra nőtt. Sajnos azonban a finanszírozás csaknem megduplázásával sem sikerült a háziorvosi rendszerben a szükséges változásokra sort keríteni. Így például jelenleg is több mint 350 háziorvosi körzetben nincs orvos. A gyakorló gyógyítók 43 százaléka hatvan év feletti.

Van, ahol 13 éve nincs háziorvos

A Borsod megyei Felsőtelekesnek tizenhárom éve nincs saját háziorvosa. A helyettesítő orvos hetente kétszer rendel. A közeli Szuhogyban 2006 óta üres a körzet, míg a Nógrád megyei Szirákon öt éve nem találnak háziorvost. Két helyettes doktor látja el a falut - számoltunk be korábbi cikkünkben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső