Megesz a macskánk, ha meghaltunk?

Több másik háziállathoz hasonlóan a macska is kötődik az emberhez, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem enne a húsából.

A macskák hűségéről és szeszélyes természetéről többféle negatív sztereotípia is él a köztudatban. Ezek közül az egyik legmegdöbbentőbb az az állítás, hogy a macska a holttestünket is felfalná, ha megéhezne. Ne legyenek illúzióink: a legújabb kutatás szerint a macskánk igenis ránk fanyalodna, ha az éhség hajtaná.

A macskát ezért ne ölelgessük Miközben egy ember számára az ölelés az egyik legkedvesebb interakció, a macskák többsége egyáltalán nem kedveli. Néhány szabály betartásával ugyanakkor elérhetjük, hogy kedvencünk se idegenkedjen az ilyesmitől. Kattintson a részletekért!

Elfogyasztják a holttestet, de válogatósak

A kutyával ellentétben a macska kifejezetten húsevő, növényi eredetű táplálékot csak korlátozott módon tud megemészteni. A vadászösztöne ráadásul még aktívabb az imént említett háziállatnál, ezért sok esetben nem is táplálkozás céljából, hanem pusztán a vadászat izgalma miatt pusztít el nála kisebb állatokat. Bár több kutatás is igazolta, hogy az emberhez szorosabb kapocs köti, mint a többi állathoz, a Micben közzétett tanulmány szerint ez egyáltalán nem gátolja meg abban, hogy emberhúst fogyasszon.

A macska ragadozó állat, és nem veti meg az emberhúst sem. Fotó: iStock
A macska ragadozó állat, és nem veti meg az emberhúst sem. Fotó: iStock

Coloradói kutatók a holttestek természetes bomlási folyamatát vizsgálták egy erre kialakított intézetben, a kamerák felvételein viszont felfedezték, hogy néhány kóbor macska rendszeresen átszökik a kerítésen, és táplálkozik az egyik holttestből. Két példány járt vissza rendszeresen, amelyek 35 nap alatt egészen a csontig elfogyasztották a kiszemelt holttestet.

Meglepő volt az is, hogy bár a teremben összesen 40 holttest volt, az állatok minden esetben ugyanahhoz az egyhez tértek vissza. A kutatást publikáló Sara Garcia szerint a macskák kimondottan válogatósak, és ha megtetszik nekik egy étel, a későbbiekben is abból szeretnek fogyasztani. Valószínűleg ugyanebből az okból tértek vissza újra és újra ugyanahhoz a testhez.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra