Az etilén-glikol-mérgezés tünetei és kezelése macskáknál

Az etilén-glikol a fagyálló folyadék egyik alapvető összetevője, melynek elfogyasztása gyakran fatális következményekkel jár.

Mennyire veszélyes az emberi szervezetre a fagyálló folyadék? Részletek itt.

A macskák leggyakrabban akkor találkoznak a szerrel, amikor az autókból kicsöpög a földre, ahonnan felnyalják, vagy egy nyitva felejtett palackba kóstolnak bele. A folyadék könnyen felismerhető jellegzetes halványzöld színéről és édeskés ízéről, illatáról. Kellemetlen utóízét az állatok sajnos túl későn érzik meg. Már egész kis mennyiségben is súlyos elváltozásokat okoz, elsősorban az agy, a vesék és a máj működésében.

Az etilén-glikol-mérgezés tünetei

A korai tünetek a felvételt követő 30 perctől 12 óráig jelentkeznek:

  • hányinger, hányás
  • levertség
  • koordinálatlan, dülöngélő mozgás jellemző az állatokra
  • izomrángások
  • rövid, gyors szemmozgás
  • fejremegés
  • megnövekedett folyadékfelvétel és vizelet-elválasztás
  • a száj- és orrüregben fekélyek alakulhatnak ki
  • a vesék gyulladtak és fájdalmasak

A további tünetek a mérgezést követő 12 és 24 órán belül jelentkeznek, melyek bár nagyban függnek a felvett méreg mennyiségétől, minden esetben hirtelen, akut módon lépnek fel.

Az etilén-glikol lebontása során keletkező melléktermékek hatása legtöbb esetben fatális. A macskáknál a legszembetűnőbb tünet a levertség, illetve náluk általában nem növekszik meg a folyadékfelvétel, viszont keveset vizelnek, sőt 72-96 órán belül az ellátatlan állatoknál teljesen leállhat a vizelet kiválasztása. Sokszor nagyon alacsony testhőmérséklet mérhető. Letargikusak az állatok, kóma is beállhat náluk.

Az erősen mérgező etilén-glikol a fagyálló folyadék alapvető összetevője
Az erősen mérgező etilén-glikol a fagyálló folyadék alapvető összetevője

Az etilén-glikol-mérgezés diagnózisa

Legfontosabb, hogy a macskát minél előbb állatorvoshoz vigyük a mérgezés legkisebb gyanúja esetén, amennyiben az állat a fent említett tünetek bármelyikét mutatja. Ajánlott a bélsárból vagy a hányadékból mintát vinni, mivel így a méreg jelenlétét gyorsabban igazoljuk, ezzel pedig időt nyerünk.

A kórelőzményt, a tapasztalt tüneteket a lehető legrészletesebben fel kell tárni, ezt követően az orvos vér- és vizeletvizsgálatot végez. Ultrahanggal a vesék területén sötét vesekéreg látható, amely a kristályok károsító hatása következtében alakul ki.

Az etilén-glikol-mérgezés kezelése

Az állat kezelését legkésőbb a mérgezés első 4-5 órájában szükséges elkezdeni. A kezelés célja, hogy megelőzzük a méreg felszívódását, elősegítsük kiválasztását, illetve a melléktermékek eltávolítását, és megelőzzük, hogy a szervezetben kémiai átalakuláson menjen keresztül a szer, további toxikus hatású alkotókra szétesve.

A kiszáradást infúzióval állítják helyre, növelik a test vérellátását, amivel elősegítik az etilén-glikol könnyebb eltávolítását, mielőtt súlyosabb károkat okozna. A kezelés során a kialakult metabolikus acidózis ellensúlyozására bikarbonátot adnak.

A folyamat előrehaladtával nagyon megnő a vérben a nitrogéntartalmú melléktermékek mennyisége, ami súlyos vesekárosodást jelez. Ilyenkor az állatok nagyon keveset vizelnek. Ekkor az állatorvos tüneti terápiát végez, megpróbálja helyreállítani a szervezet víz- és elektrolitháztartását, a sav-bázis egyensúly pedig fokozza a vizelet kiválasztását. Indokolt esetekben peritoneális dialízist végez.

Összességében elmondható, hogy ha a macska időben kerül állatorvoshoz, mielőtt az urea és az egyéb nitrogéntartalmú károsító anyagok szintje megemelkedik, akkor a kezelés a legtöbb esetben komplikációmentes, a felépülés pedig viszonylag gyorsan bekövetkezik.

Az etilén-glikol-mérgezés megelőzése

Felelős állattartóként meg kell tennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy a mérgezést elkerüljük. Ha lehetséges, használjunk jóval kevésbé mérgező, propilén-glikol tartalmú fagyálló folyadékot.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra