A calicivírusos nátha tünetei és kezelése macskáknál

A macskák nagyon fertőző megbetegedése a calicivírusos nátha. Az FCV vírus a légutakat támadja meg - elsősorban a felső légutakat és a tüdőlebenyeket -, és kimarja a száj, a nyelv felszínét.

Jól megfigyelhető nem vakcinázott macskáknál szaporítótelepeken, befülledt, koszos háztartásokban. Az állatok minden életkorban megbetegedhetnek, de a legveszélyeztettebbek a hathetesnél idősebb kismacskák.

A calicivírusos nátha tünetei

  • láz
  • szem- és orrváladékozás
  • előbb hólyagok, majd ezek felrepedéséből fekélyek a szájüregben, a nyelven, az orrhegyen, az ajkakon és a talppárnákon
  • a fájdalmas nyelés következtében étvágytalanság, kiszáradás jelei
  • tüdőgyulladás, előrehaladott esetekben nehézlégzés
  • ízületi gyulladás, bénulás, fájdalmassá váló járás
  • vérzések testszerte

A calicivírusos nátha kialakulása

A macskák közvetlen érintkezéssel, szájon át kapják el társaiktól a betegséget, gyakran menhelyeken vagy tenyésztelepeken. Az FCV ellenálló minden fertőtlenítőszerrel szemben, emiatt az állatok akárhol találkozhatnak a vírussal. A hiányos vagy teljesen elmaradt vakcinázást és az egyéb fertőzésektől legyengült immunrendszert tartják a legfőbb kockázati tényezőnek.

A macskák egymás között adják tovább a calicivírusos fertőzést
A macskák egymás között adják tovább a calicivírusos fertőzést

A calicivírusos nátha diagnózisa

A betegség megállapításához alapos kórelőzmény ismeretére van szükség. A vér- és vizeletvizsgálat eredménye nem specifikus, a betegség diagnosztizálásához nem elég, ezért FCV-ellenanyag-tesztet végeznek, amellyel a calicivírus antigénjének előfordulását és mennyiségét mutatják ki. Sok esetben (jóval megbízhatóbb, ám időigényesebb) sejttenyésztési eljárásokra is szükség van. A tüdőgyulladásra utaló jelek mellkasi röntgennel detektálhatóak.

A calicivírusos nátha kezelése

Előrehaladott tüdőgyulladás vagy testszerte jelentkező súlyos vérzések esetén kórházi kezelés szükséges. Nehezített légzés esetén oxigénpótlást végeznek, kiszáradás esetén pedig parenterális folyadékpótlásra van szükség. Mivel vírusos fertőzésről van szó, az állatorvos tüneti kezelést végez. A másodlagos bakteriális fertőzés elkerülésére különféle széles spektrumú antibiotikumokat kapnak az állatok; a szemgyulladás kezelésére szemspecifikus antibiotikumokat, a mozgásszervi szövődményekre pedig fájdalomcsillapítót ír elő az állatorvos.

A gyógyuláshoz szükséges megteremteni a kellő feltételeket. Tartsuk a macskát tiszta, száraz fekvőhelyen, és biztosítsunk számára folyamatos meleget. Fontos, hogy a beteg állatok szemét és orrát töröljük le, tartsuk tisztán, hogy a váladék felhalmozódását megelőzzük. Az állatorvos diétát javasol ilyenkor: magas tápanyagtartalmú, könnyen emészthető tápot ajánlott adni - ezzel megelőzzük a hiánybetegségek kialakulását, de az elhízást is elkerüljük. Ha a szájüregben fekélyek képződtek, akkor kapjanak az állatok ízletes pépes ételeket. Előrehaladott légzőszervi problémák, légzési nehézségek esetén az orvos utasításainak megfelelően kell ápolni kis kedvencünket.

A calicivírusos nátha megelőzése és prognózisa

Az állatorvos inaktivált FCV-vírust tartalmazó injekcióval oltja kedvencünket: első alkalommal kétszer, pár hetes eltéréssel, majd ezt követően évente egyszeri ismétlésre van szükség. A vakcinázással nem tudjuk a betegség megjelenését teljesen megakadályozni, mégis ajánlott oltatni a macskánkat, hiszen a kezelt állatok egy esetleges fertőzés esetén jóval enyhébb tüneteket mutatnak.

A betegség prognózisa nagyban függ a tünetek súlyosságától. A calicivírus által okozott betegségek esetén a túlélési ráta nagyjából 50 százalék körüli. Azok a macskák, amelyeknek szövődmény nélküli tüdőgyulladásuk van, a gyógyszeres kezelés hatására 3-4 nap alatt meggyógyulnak. Ugyanakkor a tüdőgyulladás - elsősorban kiscicák esetén - sokszor járhat súlyos következményekkel: a prognózis ilyenkor végzetes is lehet. A szájban, talpakon képződött fekélyek, illetve az ízületi gyulladások legtöbbször minden komplikáció nélkül meggyógyulnak.

Hogyan hat az állattartás a gazdik testi és lelki egészségére? Részletek itt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra