Így óvjuk meg kedvencünket a hőgutától

Forró beton, kiszáradt vizes tálka, rövid lánc és árnyékmentes hely: már ez is elég ahhoz, hogy baj történjen.

A 30 foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely akár halálhoz is vezethet - figyelmeztet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

kutya, ivás, folyadékpótlás, vízfogyasztás, dehidratáltság, kiszáradás, kánikula, meleg, felelős állattartás, hőguta, napszúrás
Nyáron nemcsak az embereknek, hanem az állatoknak is több vízre van szükségük. Fotó: 123rf

A megelőzés a kulcs

A meleg ezért veszélyes a kutyára - kattintson a részletekért!

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz az állatnak. Bizonyos körülmények között ugyanis nem elegendő pusztán a lihegéssel történő hővesztés. Ilyenkor jó, ha az állat egy hűvös helyre fekve hűtheti magát. Ezen kívül viszont a következőkre is fokozottan figyeljünk oda a nyári melegben:

  • A nagy sétát, játékot kora délelőttre és késő délutánra időzítsük.
  • Legyen mindig a közelben egy árnyékos, hűvös hely, ahová az állat el tud bújni a napsugárzás elől.
  • Az állatnak legyen mindig friss ivóvize, és a sétákra is érdemes vinni magunkkal folyadékot és egy kis tálkát, hogy meg tudjuk itatni a kutyánkat.
  • Házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban - még lehúzott ablakokkal se! -, hiszen a belső tér néhány perc alatt akár 60-70 Celsius-fokosra is hevülhet.

Hogy megelőzhessük a hőgutát és a kiszáradást, érdemes a fenti tanácsokat megfogadni. Egy kis odafigyeléssel ugyanis felelős állattartók lehetünk.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra