Így regenerálódnak a Törökországból hazatért mentőkutyák

A törökországi romoknál a magyar kutató-mentő csapat munkáját Karma és Dexter, a két mentőkutya is segítette. A négylábú hősök izomlázzal és horzsolásokkal tértek haza, azóta pedig a pihenésre és a regenerálódásra koncentrálnak.

„Karma és Dexter elfáradt. Egy hétig kutattak a romokon. Zavarta őket a füst (folyamatosan égett egy épület). Törmeléken, üveghalmokon jártak minden nap, órákig” – olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán közzétett képes beszámolóban. Mint írták, a két négylábú hős kitartó munkája török családok sorsát befolyásolta.

mentőkutyák rehabilitációja
A Törökországot megjárt két mentőkutya Biksi Ottilia kezei között rehabilitálódik. Fotó: Szőke Péter/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Izomlázzal és horzsolásokkal tértek haza

Bár igyekeztek takarókkal védeni a kutyákat a hidegtől, illetve rendszeresen megetették őket, hogy új erőre kapjanak, azért még így is nehezen tudtak regenerálódni az egyhetes szolgálat alatt. Izmaik sérülékennyé váltak, bőrükön pedig horzsolások keletkeztek. 

„Egy földrengésnél, pláne mínuszokban történő munkavégzésnél rengeteg sérülés érheti a mentőkutyákat a romokon: rándulás, zúzódások, ízület- és izomgyulladások, stb… Nemcsak nekünk, embereknek, a kutyáknak is fontos, hogy szakértő kezekbe kerüljenek” – írta Facebook-posztjában Karma gazdája, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mentőkutyás szolgálatvezetője. A Törökországot megjárt két mentőkutya Biksi Ottilia kezei között rehabilitálódik.

A mentőkutyák nélkül nem lett volna esély rá, hogy ennyi túlélőt találjanak. A HUBA Rescue24 nevű mentőcsapat múlt vasárnap tért vissza Törökországból. Mutatjuk, hogyan dolgoztak a négylábú hősök.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra