A kutyagazdik veszélyben lehetnek

A kutyákat gyakran nevezik az ember legjobb barátjának, de sajnos a négylábúak a hűségükön és kedvességükön kívül más dolgokat is hoznak az életünkbe. Szakemberek szerint az állatok itatótálkájában súlyos betegségeket okozó baktériumok, például E. coli, szalmonella és MRSA tenyésznek.

A Hartpury University kutatói készítették azt a tanulmányt, amelyben háromféle itatótálat vizsgáltak szerte az Egyesül Királyságban. Azt próbálták kideríteni, hogy a tálakban tenyésző baktériumállomány mennyiben érinti, hogy a tál milyen anyagból készült, illetve hogy milyen gyakran tisztítják. Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb baktérium a műanyag tálakban szaporodik, ugyanakkor az is kiderült, hogy a legveszélyesebb kórokozók, mint az E.coli vagy az MRSA leggyakrabban a kerámia anyagú itatókban fordulnak elő. A műanyag- és kerámiatálak mellett a rozsdamentes acélból készülteket is vizsgálták.

A legtöbb baktérium a műanyag tálakban szaporodik
A legtöbb baktérium a műanyag tálakban szaporodik

A kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy a kutyatálakat sokkal gyakrabban - akár naponta - és alaposabban kellene tisztítani, hogy csökkenjen a kórokozók elterjedésének lehetősége. Arról is beszéltek, hogy a baktériumok nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetére is veszélyt jelentenek. Az állatetető eszközök elégtelen higiéniája tehát nagy mértékben megnöveli az emberről állatra terjedő betegségek kialakulásának esélyét is.

A jövőben tovább kutatnak majd a témában, többek között annak érdekében, hogy kiderítsék, milyen alapanyagból készül tálak hordozzák magunkban a legkisebb egészségügyi kockázatot. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nem túl jó ötlet hagyni a gazdiknak, hogy a kutyájuk az arcukat nyalogassa, mert a vizestálban lévő baktériumok terjedésének ez az egyik leggyakoribb módja. A University of Copenhagen kutatásából pedig az derült ki, hogy a kutyáktól akár húgyúti fertőzéseket is elkaphatunk. Ráadásul az állatok folyamatos hordozók, tehát ha elkapunk tőlük egy betegséget, és kigyógyulunk belőle, semmi sem garantálja, hogy nem kapjuk el újra ugyanazt, ami még egy indok arra, hogy kedvencünk tálait rendszeresen és nagyon alaposan tisztítsuk, illetve rendszeresen le is cseréljük.

Így állíthatjuk meg kutyáknál a hasmenést - részletek !

Forrás: care2.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra