Éreznek a kutyák bűnbánatot?

A csínytevésen kapott kutya bűnbánó tekintetét minden gazdi jól ismerheti, a szakértők szerint azonban a szomorú ábrázat megtévesztő lehet.

Gyakran megesik a gazdi szíve a kutya bűnbánó tekintetén, amikor szembesítjük a szétrágott cipőnkkel vagy kiszaggatott bútorunkkal. A kutyatartók többsége szerint az állatok ilyenkor azért húzzák be fülüket-farkukat, mert lelkiismeretfurdalás gyötri őket a vétkeik miatt. A szakemberek szerint azonban ennél árnyaltabb a kép - írja a Qubit .

Miért tartunk háziállatokat? Több tudományos vizsgálat is bebizonyította már, hogy a háziállatok mind lelki, mind testi egészségünkre jó hatással vannak. De mégis, milyen indíttatásból vesznek magukhoz az emberek egy állatot? És vajon mit szólnak az együttéléshez házi kedvenceink? A témáról Pálinkás-Panyi Anna pszichológussal és Ujfalussy Dorottya Júlia etológussal beszélgettünk az alábbi cikkben .

Nem bánta meg a bűnét, csak kerülné a konfliktust

Bár több kutatás is készült annak kivizsgálására, hogy a kutya érezhet-e empátiát, bűnbánatot vagy szomorúságot, valójában az állati érzelmek kutatása még gyerekcipőben jár - írja Konok Veronika pszichológus, az ELTE Etológiai Tanszékének tudományos munkatársa. Míg az emberi érzelmek kutatásánál rendelkezésre állnak az alanyok szóbeli beszámolói (vagyis az emberek el tudják mondani, hogy éppen mit éreznek), addig az állatok esetében ez az információforrás nem áll rendelkezésünkre. Enélkül pedig nagyon nehéz objektív mérőeszközök segítségével vizsgálni az érzelmeket.

Valóban éreznek a kutyák bűnbánatot, vagy csak a gazdájuk képzeli ezt?
Valóban éreznek a kutyák bűnbánatot vagy csak a gazdájuk képzeli ezt?

A legtöbb, érzelmeket vizsgáló kutatásban az ember számol be a kutya viselkedéséről, aki viszont a saját érzelmei alapján következtet az állatéra. Ezért a pszichológus szerint elképzelhető, hogy a saját érzelmeinket vetítjük ki a kutyánkra még akkor is, ha azt az eb nem éli át.

Erre a következtetésre jutott a téma legnagyobb szaktekintélyének tartott Alexandra Horowitz, a Columbia Egyetemhez tartozó Barnard College pszichológus egyetemi tanára is. A szakember egy 2009-es tanulmányában hívta fel a figyelmet: az állatok bűnbánó viselkedése rendszerint megegyezik a szidalmazás és büntetés során mutatott testbeszédükkel. A számonkérésre adott válaszreakció tehát nem más, mint a félelem megnyilvánulása. Horowitz szerint a kutyák bűnbánó tekintete nem a bocsánatkérés jele, hanem azért hunyászkodnak meg, mert nem akarnak konfliktusba kerülni a gazdájukkal.

"A rendelkezésre álló kutatási adatok alapján egyszerűen nem tudjuk megmondani, hogy a kutyák éreznek-e szégyent vagy bűntudatot" - írta egy tavaly publikált cikkében Marc Bekoff, a Coloradói Egyetem evolúcióbiológiai tanszékének etológiaprofesszora. Mint mondta, még egyetlen tanulmány sem cáfolta meg azt a feltevést, hogy az állatok ugyanolyan komplex módon érezhetnek bűntudatot, mint az emberek, viszont az efféle bonyolult érzelmeket eddig tudományosan igazolni sem sikerült.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: