Megdőlt az 1 kutyaév 7 esztendő elmélet

Közismert, hogy az emberi időszámítás szerinti egy év hét kutyaévnek felel meg, a legújabb kutatások azonban megcáfolták ezt az elméletet.

Sokan gondolják úgy, hogy a kutyaévek kiszámításához csupán az emberi életkort kell héttel megszorozni, csakhogy kiderült: ennek semmilyen tudományos alapja nincsírja az azenkutyam.hu.

idős kutya, eb, kutya, simogat
A kutyaévek kiszámítása mégsem annyira egyszerű. Fotó: Getty Images

Nem mindegy, mekkora

Valójában a kutya emberhez viszonyított életkora évről évre változhat az eb életkorától és méretétől függően. Egy kutyakölyök nagyjából 15 emberi évet fog megtapasztalni az első tényleges életévben, míg a második életéve további 9 évet jelent, a harmadik évtől kezdve pedig minden kutyaévet körülbelül 5 emberi évnek kell számolnod. A számítás azonban attól is függ attól, hogy mekkora a kutya mérete, a nagyobb fajták ugyanis gyorsabban öregszenek, vagyis az emberi életkoruk megfelelője magasabb lesz, mint egy kisebb kutyáé.

Fajtától függően az ebek átlagos életkora 10-12 év, de egyes bundás kedvencek akár ennél kétszer hosszabb ideig is élhetnek. Hogy minek köszönhető a matuzsálemi kor a kutyáknál? Ezt vizsgálta az ELTE Etológia Tanszéke, kutatásuk pedig áttörő eredményt hozott. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra