Sebgyógyítók

Varjúháj, borsos

Vérnyomást csökkentő varjúháj

Latin neve

Sedum acre

Népies neve

báránycsecs, hájfű, szakafű, kukacszaka, sírfű, párkányfű, sárgagyopár, borsos szaka

A növény leírása

A varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó, sziklás, köves helyeket, s napot kedvelő, csípős ízű, pozsgás évelő növény. Megszárítva elveszti csípősségét. A varjúháj rendkívül jó szárazságtűrő növény. Elviseli a hosszantartó, extrém szárazságot, a tűző napot is.

Hogyan gyűjtsük?

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges.
A növény virágzó hajtását hasznosítják gyógyászati célokra.

Érdekesség

A varjúhájak tűrőképessége bámulatos, elviselik a több hónapos szárazságot, illetve a rendszertelen vízellátást is.

Mi van benne?

A növény az alkaloidoknak (piperidin alkaloid a szedakrin, a szedamin és a szedinin) köszönheti csípősségét, de tartalmaz még cseranyagokat, nyálkát, flavonoidokat is.

Mire jó?

A növényt mérgezőnek tartják, a szájban irritációs tüneteket vált ki, nagy mennyiségben hányást és hasmenést provokál. A népi gyógyászatban magasvérnyomás kezelésére használták, valamint a köhögés, aranyér, sebek kezelésére, de a modern gyógyászat kerüli a használatát. Ismeretes enyhe hashajtó hatása.

Hogyan használjuk?

Tea: A bioboltokban általában kapható olyan teakeverék, melynek alkotórésze a varjúháj. Magas vérnyomást csökkentő, nyugtató hatású.
Borogatás: A növény kisajtolt nedvével szokták bedörzsölni a reumás testrészt.

Jó tudni!

A varjúháj a védett fajok közé tartozik!
A mellékhatások túlsúlya miatt használata csak nagy körültekintéssel és szakember felügyelete mellett javasolható.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül. Zivatarban átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.