Sebgyógyítók

Varjúháj, borsos

Vérnyomást csökkentő varjúháj

Latin neve

Sedum acre

Népies neve

báránycsecs, hájfű, szakafű, kukacszaka, sírfű, párkányfű, sárgagyopár, borsos szaka

A növény leírása

A varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó, sziklás, köves helyeket, s napot kedvelő, csípős ízű, pozsgás évelő növény. Megszárítva elveszti csípősségét. A varjúháj rendkívül jó szárazságtűrő növény. Elviseli a hosszantartó, extrém szárazságot, a tűző napot is.

Hogyan gyűjtsük?

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges.
A növény virágzó hajtását hasznosítják gyógyászati célokra.

Érdekesség

A varjúhájak tűrőképessége bámulatos, elviselik a több hónapos szárazságot, illetve a rendszertelen vízellátást is.

Mi van benne?

A növény az alkaloidoknak (piperidin alkaloid a szedakrin, a szedamin és a szedinin) köszönheti csípősségét, de tartalmaz még cseranyagokat, nyálkát, flavonoidokat is.

Mire jó?

A növényt mérgezőnek tartják, a szájban irritációs tüneteket vált ki, nagy mennyiségben hányást és hasmenést provokál. A népi gyógyászatban magasvérnyomás kezelésére használták, valamint a köhögés, aranyér, sebek kezelésére, de a modern gyógyászat kerüli a használatát. Ismeretes enyhe hashajtó hatása.

Hogyan használjuk?

Tea: A bioboltokban általában kapható olyan teakeverék, melynek alkotórésze a varjúháj. Magas vérnyomást csökkentő, nyugtató hatású.
Borogatás: A növény kisajtolt nedvével szokták bedörzsölni a reumás testrészt.

Jó tudni!

A varjúháj a védett fajok közé tartozik!
A mellékhatások túlsúlya miatt használata csak nagy körültekintéssel és szakember felügyelete mellett javasolható.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.