Mennyire biztonságos a repohár?

Az egyszer használatos műanyagtermékeket szigorú korlátozásával egyre „divatosabbá” válnak a többször használható, betétdíjas, visszaváltható poharak, az úgynevezett repoharak. De vajon mennyire biztonságos és higiénikus ezek használata a vendéglátóhelyeken? Mutatjuk a szakértő válaszát.

Egyre többen próbálnak ügyelni arra, hogy csökkentsék az általuk termel hulladék mennyiségét. Számos alternatív megoldás elérhető ahhoz, hogy sikerrel járjunk az eldobható eszközök népszerűségének csökkentésében. Ilyen alternatív eszköz a repohár is, amely ugyan műanyag, de sokkal tartósabb, ezért jóval tovább használható, mint egyszer használatos elődei. A vendéglátóhelyeken történő biztonságos, higiénikus használata, tisztítása és újratöltése azonban több kérdést is felvet. A válaszokat Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos árulta el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) közösségi oldalán megosztott bejegyzésben. 

repohár, többször használható pohár,
Manapság egyre többen próbálnak ügyelni arra, hogy csökkentsék az általuk termel hulladék mennyiségét. Fotó: Getty Images

Mégsem szabadna újratölteni?

A repohár használata során alapvetően a fogyasztói edényekre vonatkozó szabályokat kell betartani, így tehát alapszabály, hogy a már használt poharat nem szabad a kiszolgálópultban újratölteni, hanem minden esetben tiszta poharat kell biztosítani a vendégnek – hangsúlyozta a főállatorvos. Mint írta, ennek fő oka, hogy a külső környezetből visszakerülő pohár potenciális szennyeződésforrás lehet – például akkor, ha a fogyasztó koszos kézzel fogdosta össze. Ezenkívül az is problémás, hogy a már használt, nyálas pohár véletlenül hozzáérhet a sörcsaphoz vagy a tömény italok kiöntőjéhez, amelyből aztán a többi vevőt is kiszolgálják. Ha valaki mégis ragaszkodna a pohár újratöltéséhez, akkor annak Bognár Lajos szerint egyetlen elfogadható módja van: ha a poharat a vendég asztalánál töltik újra, vagyis anélkül, hogy az visszakerülne a kiszolgálópultba.

Gyakran használunk ételtárolókat különböző célokra, ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon milyen dobozokat érdemes választani. Szakértő segít eldönteni, hogy a műanyag vagy az üveg mellett tegyük-e le a voksunkat.

Mire kell odafigyelnie a vendéglátóknak?

A fentieken kívül a Nébih szakembere további tanácsokkal is szolgált. Mint írta, az alábbiakat leginkább a vendéglátók figyelmébe ajánlja, de azért fogyasztóként sem árt ismernünk ezeket.

  • A használt poharakat – ideértve a repoharakat is – úgy kell visszagyűjteni, hogy az ne eredményezzen élelmiszerbiztonsági kockázatot, vagyis a visszagyűjtött használt poharak ne érintkezhessek tiszta poharakkal és élelmiszerekkel, italokkal.
  • Gondoskodni kell az repohár fertőtlenítő mosogatásáról – ugyanis ez is fogyasztói edénynek minősül.
  • Bár a repoharak alapvetően többször használhatóak, ezekre attól még fogyóeszközként kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy kizárólag addig szabad használni a poharakat, amíg ép a felületük – ugyanis csak így tisztíthatóak megfelelően.

A vendéglátóegységekben tehát az repoharakkal sem lehet „megúszni” a rendszeres pohárcserét: az üvegből készült darabok ugyanis előbb-utóbb eltörnek, a műanyag pedig gyorsan elkopik, elhasználódik – emelte ki a szakértő. Megjegyezte továbbá, hogy ma már az élelmiszerbiztonsági hatósági ellenőrzéseknek is része, hogy megvizsgálják a fogyasztói edények – köztük az repoharak – anyagát és épségét, valamint azok kezelésének és mosogatásának módját. A nyári fesztiválszezon idején például kiemelt figyelmet szentelnek ennek.
A hasonló, élelmiszer-biztonságot vagy állattartást érintő kérdéseket egyébként továbbra is várják a komment@nebih.gov.hu e-mailcímre. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszait szerdánként teszik közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közösségi oldalán.
A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: