Az üveg vagy a műanyag ételtároló jobb?

Gyakran használunk ételtárolókat különböző célokra, ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon milyen dobozokat érdemes választani. Szakértő segít eldönteni, hogy a műanyag vagy az üveg mellett tegyük-e le a voksunkat.

Fontos, sokakat érintő kérdéssel fordultak Dr. Bognár Lajos országos főállatorvoshoz. Egy levélíró arra volt kíváncsi, hogy a szakember az üveg vagy a műanyag ételtároló dobozok használatát javasolja-e inkább. A választ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közösségi oldalán osztották meg.

A szakértő szerint az, hogy melyik anyagból készült tárolók használata javasolt, főként attól függ, hogy mit és mennyi ideig szeretnénk tárolni az ételes dobozban. A műanyag dobozok használata Bognár Lajos szerint leginkább akkor ajánlott, ha az élelmiszert csak rövidebb ideig tartjuk benne. Figyelni kell arra is, hogy a válaszott darab alkalmas-e mikrohullámú sütőben történő melegítésre, illetve fagyasztásra. Az országos főállatorvos egyébként a saját bevallása szerint inkább az üveg edényekre szavaz. Nézzük azonban, hogy melyik megoldának milyen előnyei és hátrányai vannak, hogy mindenki azok mérlegelésével dönthessen.

élelmiszer tárolása, műanyag doboz, üveg tároló, élelmiszerbiztonság, Nébih
Műanyag dobozban lehetőleg csak rövid ideig tároljuk az élelmiszert. Fotó: Getty Images

Könnyű, de hamar leamortizálódik

A műanyagdobozok abszolút előnyei közé tartozik, hogy súlyuk csekély, ezért könnyen szállíthatóak. Jól bírják az ütődéseket is, vagyis nem törnek el, ha például elejtjük őket. Hátrányuk azonban, hogy hamar elszíneződhetnek, összekarcolódhatnak, a hőtől és a mosogatógépben történő tisztítástól pedig idővel eldeformálódhatnak. Ezenkívül eléggé beveszik az ételszagot, és nem mindig könnyű maradéktalanul eltávolítani róluk a rájuk tapadt zsírt. Ráadásul nem is mindegyik használható mikrohullámú sütőben.

Ha ezeket a tárolókat hosszú távú használatra vásároljuk, akkor mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkben, a jobb minőségű darabok ugyanis kifejezetten drágák lehetnek. Főleg, ha olyan dobozokat keresünk, amelyekből minél kevesebb káros anyag oldódik bele az ételbe a melegítés, vagy akár csak a hosszas tárolás során.Fa legyen, műanyag vagy esetleg alumínium?
Tisztában vagyunk-e azzal, milyen (tároló)edényeket, konyhai eszközöket érdemes használnunk, és hogy hogyan hatnak ezek az egészségünkre? Zoltai Annát, a Nébih osztályvezetőjét kérdeztük a témáról.

Nehéz, de könnyen tisztítható

Az élelmiszerek hosszabb távú, otthoni tárolására Bognár Lajos inkább az üveg edényeket javasolja – különösen akkor, ha tervezzük újra felmelegíteni az ennivalót a mikróban. Előnye, hogy az üveg nem foltosodik és nem deformálódik. Könnyen tisztítható, és sokkal kevésbé veszi be az ételszagot. Hátrányos jellemzőként talán csak a súlyát említhetjük, illetve azt, hogy egy nagyobb esést nem biztos, hogy kibír repedés vagy törés nélkül.

A hasonló, állattartást vagy élelmiszer-biztonságot érintő kérdéseket egyébként továbbra is várják a komment@nebih.gov.hu e-mailcímre. Az országos főállatorvos válaszait pedig szerdánként teszik közzé a Nébih közösségi oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: