Búcsút inthetünk az olcsó élelmiszereknek

Csak a kereslet visszaesése szabhat gátat az élelmiszerek további drágulásának Raskó György agrárközgazdász szerint. A kialakuló válság azonban az élelmiszerpazarlás visszafogására is ösztönözheti a társadalmat.

Az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt az átlagos vásárlóknak egyre jobban meg kell fontolnia, hogy mi kerüljön a kosárba. Raskó György agrárközgazdász az InfoRádióban arról beszélt, hogy szerinte egészen biztosan egyensúlyi helyzet fog kialakulni, amihez már a magyar élelmiszerpiac is közelít. A szakember szerint az áremelkedést legfeljebb a kereslet visszaesése állíthatja majd meg.

Véget kell vetni a pazarló életmódnak

Az agrárközgazdász szerint a drágulás elért egy olyan szintet, ami a fogyasztás egyértelmű csökkenéséhez vezet. Még az alapvető élelmiszerek esetében is az látszik, hogy az emberek elkezdtek takarékoskodni: kevesebb cukrot, tejterméket és tojást vásárolnak. Ez nemcsak Magyarországra érvényes, hanem egész Nyugat-Európában jellemzővé vált az élelmiszer-kereslet csökkenése.

vásárlás, infláció
Rohamos ütemben drágulnak az élelmiszerek. Fotó: Getty Images

Raskó György szerint az élelmiszerek évtizedeken át politikai okokból is az olcsó termékek közé tartoztak. Most azonban ez eltűnni látszik, mint fogalmazott: vége van az olcsó élelmiszerek korszakának. Ennek ugyanakkor szerinte pozitív hozadékai is lesznek. Az elmúlt évtizedekben Nyugat-Európában, de Magyarországon is a lakosság rendkívül pazarlóan bánt az ennivalóval, millió tonnás mennyiségben dobtak ki élelmiszert. A drágulás és a kereslet csökkenése ennek a pazarlásnak is véget vethet – mondta az agrárközgazdász.

Az élelmiszerárak növekedése ugyanakkor Magyarországon az egyik legmagasabb, az uniós átlaghoz képest több mint duplája a magyar élelmiszer-infláció. Az alapvető élelmiszerek árai az osztrák, szlovák és szlovén szintre emelkedtek, még a hatósági áras termékeket is figyelembe véve. Az agrárközgazdász külön is szólt a húsárak emelkedéséről, ezekért a termékekért az elszálló energia- és takarmányárak miatt még többet kell majd fizetni a következő hónapokban.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: