Klímavészhelyzet: ketyeg az óra

Száz másodperccel áll éjfél előtt a végítélet képzeletbeli órája. Egy nemzetközi tudóscsoport ugyanis 20 másodperccel közelebb vitte éjfélhez a mutatót a klímaváltozás és egy atomháború veszélye miatt.

A végítélet képzeletbeli órája azt szimbolizálja, hogy mekkora az emberiség megsemmisülésének kockázata. Az óra 73 éves történetében még soha nem állt ilyen közel a végítélethez az emberiség. Amikor megalkották 1947-ben, az óra mutatója hét percre állt az éjféltől. Tavaly és tavalyelőtt viszont már éjfél előtt két perccel állt az óramutató.

Föld, végítélet, klímaváltozás, veszély, emberiség, globális felmelegedés,
Föld, végítélet, klímaváltozás, veszély, emberiség, globális felmelegedés,

"A nemzetközi helyzet rettenetes"

Globális katasztrófa közeledik - kattintson a részletekért!

Kutatók és szakértők évente kétszer gyűlnek egybe, hogy értékeljék az év világszintű eseményeit. Ilyenkor döntenek arról is, hogy milyen irányba mozduljanak a végítélet órájának mutatói. Legfrissebb közleményük szerint a nukleáris fenyegetés és a klímaváltozás veszélyei párosulnak az internetalapú információs háború veszélyével. "A nemzetközi helyzet rettenetes, de nemcsak ezen veszélyek miatt, hanem azért is, mert a világ vezetői lehetővé tették, hogy elkopjon az nemzetközi politikai infrastruktúra, amellyel ezeket kezelni lehetett" - írták.

"Most már másodpercekkel, és nem pedig órákkal vagy percekkel fejezzük ki azt, milyen közel áll az világ a katasztrófához" - hangoztatta Rachel Bronson, a Atomtudósok Bulletinjének (BAS) elnök-vezérigazgatója. A szervezet ügyvezetője, Jerry Brown pedig arra figyelmeztetett, hogy a nagyhatalmak közötti veszélyes rivalizálás és ellenségeskedés növelte egy nukleáris baklövés veszélyét, de klímaváltozás is a válság összetevője. Eljött az ideje, hogy felébredjünk - hangsúlyozta.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció