Klímavészhelyzet: ketyeg az óra

Száz másodperccel áll éjfél előtt a végítélet képzeletbeli órája. Egy nemzetközi tudóscsoport ugyanis 20 másodperccel közelebb vitte éjfélhez a mutatót a klímaváltozás és egy atomháború veszélye miatt.

A végítélet képzeletbeli órája azt szimbolizálja, hogy mekkora az emberiség megsemmisülésének kockázata. Az óra 73 éves történetében még soha nem állt ilyen közel a végítélethez az emberiség. Amikor megalkották 1947-ben, az óra mutatója hét percre állt az éjféltől. Tavaly és tavalyelőtt viszont már éjfél előtt két perccel állt az óramutató.

Föld, végítélet, klímaváltozás, veszély, emberiség, globális felmelegedés,
Egyre csak fogy az idő. Fotó: iStock

"A nemzetközi helyzet rettenetes"

Globális katasztrófa közeledik - kattintson a részletekért!

Kutatók és szakértők évente kétszer gyűlnek egybe, hogy értékeljék az év világszintű eseményeit. Ilyenkor döntenek arról is, hogy milyen irányba mozduljanak a végítélet órájának mutatói. Legfrissebb közleményük szerint a nukleáris fenyegetés és a klímaváltozás veszélyei párosulnak az internetalapú információs háború veszélyével. "A nemzetközi helyzet rettenetes, de nemcsak ezen veszélyek miatt, hanem azért is, mert a világ vezetői lehetővé tették, hogy elkopjon az nemzetközi politikai infrastruktúra, amellyel ezeket kezelni lehetett" - írták.

"Most már másodpercekkel, és nem pedig órákkal vagy percekkel fejezzük ki azt, milyen közel áll az világ a katasztrófához" - hangoztatta Rachel Bronson, a Atomtudósok Bulletinjének (BAS) elnök-vezérigazgatója. A szervezet ügyvezetője, Jerry Brown pedig arra figyelmeztetett, hogy a nagyhatalmak közötti veszélyes rivalizálás és ellenségeskedés növelte egy nukleáris baklövés veszélyét, de klímaváltozás is a válság összetevője. Eljött az ideje, hogy felébredjünk - hangsúlyozta.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: