Kapcsoljunk ki mindent egy órára

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót. A szervezők arra kérik a kezdeményezéshez csatlakozókat, hogy 20 óra 30 perctől egy órára kapcsoljanak ki otthonukban minden elektronikus berendezést és kapcsolják le a világítást.

Zöld számvetés: itt tartunk a fenntarthatóság elérésében.

A Föld órája kezdeményezés 2007-ben, Ausztráliából indult útjára, eredetileg azzal a céllal, hogy az éghajlatváltozásra, illetve annak negatív hatásaira irányítsa a lakosság figyelmét. A világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta azonban a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

kislány lekapcsolja a lámpát
Kapcsoljunk ki mindent szombaton egy órára a Föld érdekében.Fotó: Getty Images

Fókuszban az energiafogyasztás csökkentése

A háború kapcsán idén előtérbe került az energiafüggőség csökkentése is, amely eddig rosszabb esetben alternatív gázimportban, jobb esetben a megújuló energiaforrások nagyobb arányú kihasználásában jelent meg leginkább a közbeszédben. Pedig a leghatékonyabb és legtisztább megoldás a fogyasztásunk csökkentése lenne - hangsúlyozta - Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

"A tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés másfél fokon belül tartásához is elengedhetetlen az energiafogyasztásunk csökkentése. Ezért fontos, hogy a Föld óráján túl is figyeljünk természeti erőforrásaink mértékletes és hatékony felhasználására" - tette hozzá Harmat Ádám.

Egy órára elsötétül a Föld

A március utolsó szombatján megrendezett esemény során tehát egy órára világszerte lekapcsolják az épületek és nevezetességek díszvilágítását. Az akcióban egyének és települések is részt vehetnek, csatlakozni és regisztrálni ezen a weboldalon lehet. Az akcióhoz tavaly már 190 ország csatlakozott.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra