Kapcsoljunk ki mindent egy órára

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót. A szervezők arra kérik a kezdeményezéshez csatlakozókat, hogy 20 óra 30 perctől egy órára kapcsoljanak ki otthonukban minden elektronikus berendezést és kapcsolják le a világítást.

Zöld számvetés: itt tartunk a fenntarthatóság elérésében.

A Föld órája kezdeményezés 2007-ben, Ausztráliából indult útjára, eredetileg azzal a céllal, hogy az éghajlatváltozásra, illetve annak negatív hatásaira irányítsa a lakosság figyelmét. A világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta azonban a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

kislány lekapcsolja a lámpát
Kapcsoljunk ki mindent szombaton egy órára a Föld érdekében.Fotó: Getty Images

Fókuszban az energiafogyasztás csökkentése

A háború kapcsán idén előtérbe került az energiafüggőség csökkentése is, amely eddig rosszabb esetben alternatív gázimportban, jobb esetben a megújuló energiaforrások nagyobb arányú kihasználásában jelent meg leginkább a közbeszédben. Pedig a leghatékonyabb és legtisztább megoldás a fogyasztásunk csökkentése lenne - hangsúlyozta - Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

"A tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés másfél fokon belül tartásához is elengedhetetlen az energiafogyasztásunk csökkentése. Ezért fontos, hogy a Föld óráján túl is figyeljünk természeti erőforrásaink mértékletes és hatékony felhasználására" - tette hozzá Harmat Ádám.

Egy órára elsötétül a Föld

A március utolsó szombatján megrendezett esemény során tehát egy órára világszerte lekapcsolják az épületek és nevezetességek díszvilágítását. Az akcióban egyének és települések is részt vehetnek, csatlakozni és regisztrálni ezen a weboldalon lehet. Az akcióhoz tavaly már 190 ország csatlakozott.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)