Évtizedeken belül eltűnnek ezek a természeti csodák

Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet egy új kutatás szerint.

Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet, mivel egy új átfogó tanulmány szerint a klímaváltozás miatt gyorsabban olvadnak a vártnál. A Science folyóiratban csütörtökön publikált nemzetközi tanulmány szerzői azonban azt is hozzátették előrejelzésükhöz, hogy amennyiben sikerül kordában tartani a globális felmelegedést, és a hőmérséklet csak néhány tized Celsius-fokkal nő, valamint teljesülnek a klímaváltozás nemzetközi célkitűzései, akkor a gleccsereknek kicsit kevesebb mint fele olvad majd el. Elsősorban a kicsi, de jól ismert gleccserek masíroznak a kihalás felé - írták a tudósok.

Jelentősen nőhet a tengerek szintje

A nem túl valószínűként feltüntetett legrosszabb forgatókönyv szerint viszont, amennyiben négyfokos melegedés következik be, 2100-ra a gleccserek 83 százaléka tűnhet el - figyelmeztet a tanulmány. A kutatás a Föld mind a 215 ezer gleccserét vizsgálta - a Grönlandon és az Antarktiszon található jégselfeken lévő jégfolyók kivételével - a korábbi kutatásoknál jóval összetettebb módszerekkel. A lehetséges forgatókönyveket számítógépes szimulációval dolgozták ki.

Az iparosodás előtti korszakhoz mérten a Föld jelenleg a 2,7 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklet felé tart, ami a szimuláció szerint azt jelenti, hogy az évszázad végére a gleccserek tömegének 32 százaléka, 48,5 billió tonna jég, azaz a gleccserek 68 százaléka tűnhet el. Ez a világtengerek szintjének 115 milliméteres emelkedésével jár, pedig a jégselfek olvadása miatt már eleve nő a tengerszint - magyarázta David Rounce, a tanulmány vezető szerzője. "Mindenképpen elveszítünk egy csomó gleccsert. De azon még változtathatunk, hogy mennyit" - hangsúlyozta a Carnegie Mellon Egyetem glaciológus és mérnökprofesszora.

gleccser, klímaváltozás
Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet egy új kutatás szerint. Fotó: Getty Images

Regine Hock, az Alaszkai Fairbanks Egyetem és az Oslói Egyetem glaciológusa, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy miközben "sok kis gleccser számára már túl késő", a kutatás eredményei világosan mutatják, hogy globálisan minden foknyi hőmérsékletemelkedés számít a gleccserek fennmaradása szempontjából.

Attól függően, hogy mennyire melegszik fel a Föld 2100-ra, a tudósok 38,7-64,4 billió tonnányi gleccserjég elolvadását prognosztizálták. A legjobb esetben az elolvadó gleccser miatt megemelkedő vízszintet a jég olvadása további 90 milliméterrel, a legrosszabb esetben pedig 166 milliméterrel emeli, és ezzel a korábbi előrejelzésekhez képest 4-14 százalékkal nőhet a tengerek vízszintje.

A gleccserolvadás okozta 115 milliméteres vízszintemelkedés esetén világszerte több mint 10 millió ember lakóhelye kerül a vízszint alá. Bár a tudósok szerint a tengerek megemelkedését főleg a jég olvadása okozza majd, és nem a gleccserek játsszák benne a főszerepet, ugyanakkor a gleccserek olvadása a helyi lakosság vízellátásának utánpótlását is veszélyezteti, áradásokat okozhat, egyben eltűnhet számos híres hegycsúcs jégsapkája is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: