A Föld 30 százaléka kerülne védelem alá

A szárazföldek és a vizek felszínének 30 százalékát kellene védelembe venni 2030-ig.

Sosem volt még szükség olyan gyors cselekvésre, mint most. Az ENSZ tavalyi jelentése szerint ugyanis jelenleg egymillió növény- és állatfajt fenyeget kihalás. Ezért a helyzetért minden tekintetben az emberi tevékenységet találták felelősnek. A Homo sapiens szaporodása, táplálkozása és orvvadászata számos fajt a kihalás szélére sodort, de több fajt már el is tüntetett a Föld színéről. A múlt héten például a 200 millió éve létező kardorrú tok nevű halfajt nyilvánította kihaltnak a tudomány.

biodiverzitás, biológiai sokszínűség, természet, élővilág, állatvilág, növényvilág, klímaváltozás
Jelenleg egymillió növény- és állatfajt fenyeget kihalás. Fotó: iStock

A klímaváltozás is egyre pusztítóbb lesz

Több fajt hoztak vissza a kihalás széléről - kattintson a részletekért!

A globális felmelegedés hatásai is jelentkeztek már, és a szakértők szerint ezek még pusztítóbbá válnak majd a nem túl távoli jövőben. Az ENSZ ezért úgy véli, hogy a faji sokszínűség gócpontjainak védelméért a Föld szárazföldi és vízi felszínének legalább 30 százalékát védelem alá kell vonni - ebből 10 százaléknál szigorú védelmet látnak szükségesnek.

A pontos intézkedésekről az októberi biodiverzitási csúcstalálkozón döntenek majd. Ez lesz a 15. értekezlet, amelynek célja a természet és a fajok pusztulásának megállítása. A találkozón majdnem 200 ország képviselteti magát. Környezetvédők azt remélik, hogy ez lehet majd a biodiverzitás "párizsi csúcsa". A faji sokszínűség védelme ugyanis eddig sokkal kevesebb figyelmet és pénzt kapott, mint a globális felmelegedés.

Ezt kellene tenni

Az ENSZ javaslatai között szerepel például az erdők visszatelepítése, valamint a vizenyős területek és talajok helyreállítására is. Ezek ráadásul legalább 30 százalékkal járulhatnak hozzá a párizsi klímamegállapodás céljainak eléréséhez is a következő 30 évben. Azt is javasolják, hogy 2030-ig csökkentsék felére az invazív fajok elterjedtségét, valamint a rovarölőkből és a műanyagból származó szennyezést is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: