WHO: veszélyes azt hinni, hogy mindenki védett

A járvány nagyon kockázatos kiújulása fenyeget szerte a világon, így Európában is. Emiatt rendkívüli óvatosságra intett a koronavírus elleni intézkedések feloldásában az Egészségügyi Világszervezet.

Nem szabad elherdálni az eddig elért eredményeket, figyelmeztetett Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) veszélyhelyzeti igazgatója szerdán. "Az az elgondolás, hogy mindenki védett, és minden visszatér a régi kerékvágásba, nagyon veszélyes feltételezés, legyen szó a világ bármely részéről " - mondta a WHO-vezető.

Ryan kijelentette, hogy minden országnak magának kell döntenie a témában. Meg kell óvni a kórházakat a túlterheltségtől egy újabb járványhullám esetén. Az egyéneknek - közöttük a védőoltásban nem részesülőknek - vállalniuk kell a felelősséget magukért és másokért.

Egyre több országban tartanak az új variánsoktól. Fotó: Getty Images
Egyre több országban tartanak az új variánsoktól. Fotó: Getty Images

A veszélyhelyzeti igazgató szerint a járvány nagyon veszélyes kiújulása fenyeget szerte a világon, így Európában is. "Tévedés azt hinni, hogy a fertőzöttek száma az oltásoknak köszönhetően nem fog nőni" - mutatott rá Ryan genfi sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett arra, hogy egyelőre alacsony az átoltottság, és nem ismert, hogy a beoltott személy terjesztheti-e a betegséget.

Az Egyesült Királyságban ellentmondásos a helyzet

A nyitás előtt Boris Johnson brit kormányfő kijelentette, hogy a járványhelyzet javulhat a nyár és az iskolai vakációk beköszöntével. Ryan kijelentette, úgy véli, hogy a brit tudósok "nagyon is a tudatában vannak a különböző mutánsok, így a delta variáns jelentette veszélynek".

Nagy reményeket fűznek a Covax-programhoz. Kattintson a részletekért!

A WHO felszólította azokat az országokat - közöttük az Egyesült Államokat és Svájcot -, amelyekben a 12-15 éveseket is oltják, hogy a gyermekek oltása helyett helyett adják át a vakcinákat a Covax-programnak, amely védőoltással látja el a szegény országokat. Ezzel az említett államok közvetlenül segítenék az egészségügyi dolgozók és az idősek immunizálását az alacsony jövedelmű országokban.

"Nem a gyermekek korosztálya szenved a legtöbbet, hanem a felnőttek, a veszélynek kitett egészségügyi dolgozók" - mondta Ann Lindstrand, a WHO vakcinaszakértője. Kollégája, Maria van Kerkhove, aki a COVID-19 elleni fellépést irányítja a WHO-n belül, a közelmúltban kijelentette: a vírust csak az összes járványügyi szabály egyidejű alkalmazásával lehet legyőzni. Több mint kéttucatnyi országban erőteljesen növekszik a fertőzöttek száma, hangsúlyozta a szerdai eseményen.

Túl sok országban súlyosbodik a járvány

Mivel a hivatalosan nyilvántartott halálesetek száma szerdán meghaladta a négymilliót, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy "egyes országok, ahol magas az átoltottság, a következő hónapokban enyhítésre készülnek - feloldják a szociális közegészségügyi intézkedéseket, és úgy tesznek, mintha vége lenne a világjárványnak".

Pedig korántsem ez a helyzet: a variánsok gyors kialakulása és az immunizálási gyakorlatok megdöbbentő egyenlőtlensége miatt túl sok országban jelentős az új fertőzöttek és kórházi ápolásra szorulók száma. Gebrejeszusz szerint erkölcsileg védhetetlen, de közegészségügyi szempontból is hatástalan a gyorsan mutálódó és emberről emberre egyre erőteljesebben terjedő vírussal szemben az az oltási nacionalizmus, amellyel a gazdag országok megszerezték a COVID-19 elleni védőoltások legnagyobb részét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, majd estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet. Nagyrészt száraz idő valószínű, de késő délután az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este általában 17 és 24 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra