WHO: a világ nem elég felkészült egy újabb pandémiára

A világ ma sem felkészültebb egy új pandémiára, mint amennyire a koronavírus 2019-es felbukkanása előtt volt – vélik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői.

A reformok hiánya, beleértve például a nemzetközi egészségügyi szabályozás területét is, azt jelenti, hogy a világ ma is éppen olyan sebezhető, mint bármikor korábban - idézi a Reuters hírügynökség a WHO azon bizottságának jelentését, amely a koronavírus-világjárvány megfékezésére tett válaszlépések hatékonyságát hivatott felmérni. A vizsgálatot Helen Clark új-zélandi exminiszterlelnök és Ellen Johnson Sirleaf, Libéria korábbi elnöke vezeti. A jelentés szerzői elismerik, hogy bár történtek előrelépések, kiemelve a WHO finanszírozásának emelését, ezzel együtt azonban a folyamatot túlzottan lassúnak ítélik.

Védőmaszkot viselő pár tandemezik az erős járványügyi korlátozásokkal érintett Pekingben május 18-án. Fotó: Getty Images
Védőmaszkot viselő pár tandemezik az erős járványügyi korlátozásokkal érintett Pekingben május 18-án. Fotó: Getty Images

"Ma is ugyanazok az eszközök és ugyanaz a rendszer van a kezünkben egy pandémiás fenyegetésre válaszul, mint amely már 2019 decemberében is létezett. Ezek az eszközök pedig egész egyszerűen nem voltak elég jók" – mondta el Clark újságírók előtt. "Ha egy új pandémia jönne még idén, jövőre, de akár két éven belül, zömében ugyanott tartanánk. Vagy akár rosszabb is lenne a helyzet, tekintve a szoros pénzügyi helyzetet, amely sok, ha nem a legtöbb országban jelenleg fennáll" - tette hozzá.

A jelentést éppen azelőtt adták ki, hogy a jövő héten összeül Genfben az Egészségügyi Világyűlés (WHA), a WHO éves döntéshozó fóruma. A tagországok egészségügyi miniszterei alkotta testület ülésén várhatóan a bizottság által felhozott problémák is napirendre kerülnek. A bizottság ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy a témát magasabb szinten, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlésén is vitára bocsássák, továbbá összehívjanak egy, a tagországok államfői által vezetett független tanácsot az egészségügyi fenyegetésekkel szembeni cselekvés előmozdítására.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)