Vöröskereszt: 97 millióan nyújtanak segítséget

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom az egyik legnagyobb segítő szervezet a világon, melynek munkáját 97 millióan segítik. A szervezet célja, hogy megvédje az emberi életet és egészséget, biztosítsa a tiszteletet minden ember számára, és csökkentse az emberi szenvedést.

A Vöröskeresztet 1859-ben alapította egy svájci üzletember, Henry Dunant, aki a solferinói csata után érkezett az olasz kisvárosba. A csatában mintegy 40 000 katona halt vagy sebesült meg, és ezeket a katonákat alig látta el valaki, a szenvedésüket senki nem enyhítette.

Dunant a szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségnyújtásban. Dunant ennek az élménynek a hatására hozott létre egy olyan szervezetet 1863-ban, melynek elsődleges feladata a harctéren megsebesült katonák ellátása önkéntesek bevonásával lett. A Vöröskereszt azóta világméretű mozgalommá nőtte ki magát, mely évente közel 160 millió ember életét könnyíti meg valamilyen módon.

A méltán népszerű Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat önkénteseinek munkáját már okostelefon alkalmazás is segíti. Tudjon meg többet, kattintson! A Mozgalom több önálló szervezetet foglal magában, melyek egymástól függetlenül működnek, de az alapelvek, a közös célok, a szimbólumok és az irányító szervek összekötik őket. Beletartozik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely a svájci semlegesség alapján közvetítő a konfliktusokban és felügyeli a humanitárius jogok betartását (hadifoglyok, sebesültek, letartóztatottak, polgári lakosság, kulturális és egészségügyi intézmények védelme).

1863-ban alapították Genfben. A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Föderációját (IFRC) 1919-ben alapították, és napjainkban ez koordinálja a 188 nemzeti tagszervezetet. Ezek szinte minden országban megtalálhatóak, ott önállóan működnek, és a helyi sajátosságoknak, igényeknek és lehetőségeknek megfelelő munkát végeznek. Az ICRC és az IFRC eddig háromszor kapta meg a Nobel-békedíjat.

A Mozgalom működését hét alapelv határozza meg: az emberiesség, a semlegesség, a pártatlanság, a függetlenség, az önkéntesség , az egység és az egyenlőség. A Mozgalom legfontosabb célja, hogy vallási meggyőződésre, rasszra, nemzetiségre, osztályra vagy politikai nézetekre való tekintet nélkül minden rászorulónak, szenvedőnek segítséget nyújtson, megóvja az emberi életet és egészséget, biztosítsa az embereknek kijáró tiszteletet, csökkentse és megelőzze az emberi szenvedést.

A Vöröskereszt szervezi meg a véradást is

Ezeknek az alapelveknek megfelelően az ICRC legfontosabb feladata a fegyveres konfliktusok áldozatainak a támogatása, az életük és a méltóságuk védelme, többek között a harcokban megsebesültek ellátásának megszervezése, a hadifoglyokkal való megfelelő bánásmód ellenőrzése, a fegyveres konfliktusokban eltűntek felkutatása, a civil lakosság védelmének és ellátásának megszervezése, illetve a közvetítés a szembenálló felek között.

A helyi szervezetek munkáját nagy mértékben befolyásolják az adott ország törvényei, illetve az igények és a lehetőségek. A szervezetek feladatai közé tartozik például a katasztrófahelyzetekben való segítségnyújtás, a szociális segítségnyújtás, az oktatás (például elsősegély-ismeretek oktatása), a elsősegélynyújtás és mentőszolgálat, a véradás megszervezése, a keresőszolgálat (melyben a háborúkban, természeti katasztrófákban eltűnt embereket kutatják fel, de üzeneteket is közvetítenek olyan esetekben, amikor más kommunikációs lehetőségek nincsenek).

A helyi szervezetek bizonyos helyzetekben más országok szervezeteivel is együttműködhetnek, illetve nemzetközi szinten is segítséget nyújthatnak a rászorulóknak, például nagy természeti katasztrófák idején.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)