Visszatérhet a pestis

A pestis legveszélyesebb típusát, a tüdőpestist diagnosztizálták két kínai embernél.

Évszázadokkal ezelőtt a fekete halálként is ismert bubópestis a legveszélyesebb járványnak számított, a középkori Európában néhány év alatt közel 50 millió ember életét követelte, és azóta is többször visszatért. Az antibiotikum felfedezését követően a járványok visszaszorultak, a pestist azonban nem sikerült teljesen eltüntetni a Föld színéről. A napokban két kínai embernél diagnosztizálták a betegséget, akiket a pekingi kórházba szállították, a hatóságok pedig megtették a szükséges óvintézkedéseket.

Nem patkány terjesztette a fekete halált A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem a patkány, hanem maga az ember terjesztette a fekete halált Európában a XIV. század közepén. Kattintson a részletekért!

A fejlettebb országokban is felütötte a fejét

A régióban egyre többször üti fel a fejét ez a veszélyes megbetegedés. Néhány hónapja például egy mongol házaspár életét is követelte. A hírek szerint ők egy extrém helyi specialitást, a mormota veséjét fogyasztották el nyersen, nagy valószínűséggel emiatt fertőződtek meg. Öt évvel ezelőtt pedig a kínai Jümen tartományban kellett karantén alá helyezni több mint 150 embert, hogy megakadályozzák a további fertőzéseket.

A pestis a rossz higiéniás körülmények között élőket fenyegeti leginkább. Fotó: iStock
A pestis a rossz higiéniás körülmények között élőket fenyegeti leginkább. Fotó: iStock

Más betegségekhez hasonlóan a pestisnek is több típusa ismert. A bobópestis duzzadt nyirokcsomókat okoz, szeptikus pestis esetén a kórokozó bejut a véráramba, míg a tüdőpestis a nevéhez híven a tüdőket támadja meg. Ez utóbbi a legveszélyesebb, mert nagyon könnyen terjedhet, és kezeletlenül szinte minden esetben halálos kimenetelű - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalásában.

A WHO adatai szerint 2010-2015 között 3248 pestises esetet diagnosztizáltak világszerte és 584 ember bele is halt a fertőzésbe. A három legfertőzöttebb ország a Kongói Demokratikus Köztársaság, Peru és Madagaszkár, de a betegség már a legfejlettebb országban is felütötte a fejét - az Egyesült Államokban néhány tucat megbetegedést minden évben diagnosztizálnak.

A betegség szinte minden esetben rossz higiéniás körülmények között élő embereket fertőz meg, és nem csak patkányok, de kutyák, vagy macskák is terjeszthetik. Az állatokban lévő bolhák hosszú ideig hordozhatják a veszélyes kórokozókat, így egy-egy fertőzéses eset komoly óvintézkedéseket, sok esetben teljes karantént kíván. Hatékony oltás még mindig nem létezik a pestis ellen, időben elkezdett antibiotikumos kezeléssel azonban jól karban tartható, és a betegek nagy részét így meg lehet menteni. Sajnos azonban megjelentek már olyan, antibiotikumokkal szemben ellenálló törzsek, amelyeket a hagyományos kezelésekkel egyre nehezebb lesz visszaszorítani. Emiatt a közeljövőben ismét súlyos járványokat okozhat a megbetegedés.

Forrás: CNN

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: