Viccből balesetet jelentettek: így reagáltak a mentők

Egy súlyos balesethez riasztották csütörtökön a mentőket. A bejelentő négy eszméletlen sérültről beszélt, ezért a mentésirányító két mentőhelikoptert és több esetkocsit is a helyszínre küldött - ott azonban kiderült, hogy az egész csak egy vicc volt.

"Ritka ízléstelen tréfát űztek a miskolci mentésirányítással" - így kezdte péntek reggeli posztját közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat. Mint írták, a csütörtöki szolgálat különösen nehéz volt a miskolci mentőknél: a reggel egy buszbalesettel indult, de később is szinte folyamatosan érkeztek a segélykérések. A délután tapasztalt átverésre azonban nem voltak felkészülve.

mentők, OMSZ, segélyhívás
Csak akkor hívjuk a mentőket, ha valóban baleset történt! Fotó: Getty Images

Nem gondolták, hogy a készséges bejelentő csak viccel

A beszámoló szerint délután telefonált egy férfi, aki súlyos autóbalesetet jelentett be. Azt mondta, hogy négy eszméletlen sérült is van, akik gyors ellátásra szorulnak. A bejelentő egy darabig készségesen válaszolt a mentésirányító kérdéseire, illetve a betegvizsgálati teendőkkel kapcsolatban is együttműködőnek tűnt. A férfi azonban percek múlva megszakította a hívást, és ezt követően elérhetetlenné vált.

Mi történik, ha tévesen riasztják a mentőket? A válaszért kattintson ide!

A rutinos mentésirányító nem késlekedett: gyorsan kiküldött az állítólagos baleset helyszínére két mentőhelikoptert és több esetkocsit, de sajnos kiderült, hogy még csak a környéken sem történt semmiféle tragédia. Igaz, a riasztott egységek rövid időn belül felszabadulhattak - tehát ez a "vicc" most nem veszélyeztette szó szerint mások életét -, de ettől még nem tudtak szemet hunyni a mentők a félrevezetés felett. A tájékoztatás szerint azonnal meg is tettek minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a férfit megtalálják és felelősségre vonják.

Komoly pénzbírság lehet a vége?

A poszthoz érkezett hozzászólásokból jól látszik, hogy senki sem érti, hogyan jut eszébe bárkinek is egy álbalesetet bejelenteni. Egyes kommentelők szerint a kivonulás teljes költségét a téves bejelentőre kellene terhelni, hogy ezzel a későbbiekben viccelődni kívánók kedvét is elvegyék.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: