Viccből balesetet jelentettek: így reagáltak a mentők

Egy súlyos balesethez riasztották csütörtökön a mentőket. A bejelentő négy eszméletlen sérültről beszélt, ezért a mentésirányító két mentőhelikoptert és több esetkocsit is a helyszínre küldött - ott azonban kiderült, hogy az egész csak egy vicc volt.

"Ritka ízléstelen tréfát űztek a miskolci mentésirányítással" - így kezdte péntek reggeli posztját közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat. Mint írták, a csütörtöki szolgálat különösen nehéz volt a miskolci mentőknél: a reggel egy buszbalesettel indult, de később is szinte folyamatosan érkeztek a segélykérések. A délután tapasztalt átverésre azonban nem voltak felkészülve.

mentők, OMSZ, segélyhívás
Csak akkor hívjuk a mentőket, ha valóban baleset történt! Fotó: Getty Images

Nem gondolták, hogy a készséges bejelentő csak viccel

A beszámoló szerint délután telefonált egy férfi, aki súlyos autóbalesetet jelentett be. Azt mondta, hogy négy eszméletlen sérült is van, akik gyors ellátásra szorulnak. A bejelentő egy darabig készségesen válaszolt a mentésirányító kérdéseire, illetve a betegvizsgálati teendőkkel kapcsolatban is együttműködőnek tűnt. A férfi azonban percek múlva megszakította a hívást, és ezt követően elérhetetlenné vált.

Mi történik, ha tévesen riasztják a mentőket? A válaszért kattintson ide!

A rutinos mentésirányító nem késlekedett: gyorsan kiküldött az állítólagos baleset helyszínére két mentőhelikoptert és több esetkocsit, de sajnos kiderült, hogy még csak a környéken sem történt semmiféle tragédia. Igaz, a riasztott egységek rövid időn belül felszabadulhattak - tehát ez a "vicc" most nem veszélyeztette szó szerint mások életét -, de ettől még nem tudtak szemet hunyni a mentők a félrevezetés felett. A tájékoztatás szerint azonnal meg is tettek minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a férfit megtalálják és felelősségre vonják.

Komoly pénzbírság lehet a vége?

A poszthoz érkezett hozzászólásokból jól látszik, hogy senki sem érti, hogyan jut eszébe bárkinek is egy álbalesetet bejelenteni. Egyes kommentelők szerint a kivonulás teljes költségét a téves bejelentőre kellene terhelni, hogy ezzel a későbbiekben viccelődni kívánók kedvét is elvegyék.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)