Veszélyesek a mozis üdítők

A mozikban kapható szénsavas üdítőitalok az átlagosnál sokkal több baktériumot tartalmaznak. Szalmonellát és liszteriózist okozó baktériumokat is kimutatott egy brit vizsgálat.

A mozizás szerelmeseinek a szélesvásznú szórakozás elengedhetetlen kelléke a pattogatott kukorica és az üdítő. Ezek az ételek alapból sem túl egészségesek, a kukorica rengeteg sót tartalmaz, az üdítőnek pedig magas a cukortartalma. Egy brit kutatás most egy másik veszélyre is felhívta a figyelmet ezeknek a fogyasztása kapcsán: a nem megfelelő higiéniás feltételek miatt többféle fertőzést is elkaphat, aki az ottani üdítőket issza.

Megéri leállni a cukros üdítőkkel A szénsavas üdítőitalok rendkívül népszerűek, és nagyon sokan naponta fogyasztják ezeket - sőt talán függőségről is beszélhetünk esetenként. Azonban ha le tudunk mondani az üdítőkről, sok pozitív változást beindíthatunk a szervezetünkben. Kattintson a részletekért!

Az üdítőkkel volt a legtöbb gond

A kutatás annak próbált utánajárni, hogy egy átlagos filmnéző milyen kórokozóknak van kitéve. Ezért néhány népszerű mozit bejárva az angol kutatók több helyről is mintát vettek: vizsgálták például a székeken lévő szövetet, a pohár- és jégkockatartókat. Elsősorban az üdítőkkel akadt gond, nem is kicsi: a legrosszabbul végzett mozi egyik italában az átlagosnál tízezerszer több baktériumot mutattak ki. A kutatók szerint a fertőzésveszély amiatt nőhetett meg, hogy a szénsavas üdítő tárolására szolgáló tégelyt nem tisztították ki megfelelően. Mivel ezeket az üdítőket viszonylag gyorsan megisszuk, a bennük lévő baktériumok különösen veszélyesek lehetnek az egészségünkre.

A moziban kapott üdítőkben rengeteg baktériumot mutattak ki
A moziban kapott üdítőkben rengeteg baktériumot mutattak ki

Kimutatták például az ételmérgezésért felelős szalmonella baktériumot, az egyik pohártartón pedig a liszteriózis kórokozóját, a Listeria monocytogenest is. A jégkockák tárolására alkalmas edényben is az elfogadható baktériumszint közel ezerszeresét mutatták ki kilenc vizsgált moziban. A legmagasabb érték itt 10 millió baktérium/milliliter volt. Vizsgálták a székeken és a pohártartókon lévő kórokozókat is, változó eredménnyel. Ezek azonban a kutatók szerint nem jelentenek olyan komoly veszélyt az egészségünkre, mint a szánkon át a szervezetünkbe jutó baktériumok.

Forrás: BBC Health

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső