Végzetes lehet egy rosszul kinyomott pattanás

A nem megfelelően kinyomott pattanás könnyen begyulladhat, és akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak miatta.

A pattanások a pubertáskor kellemetlen velejárói, de sok embernél még idősebb korban is okoznak kellemetlenséget. Gyakorlatilag testünk bármelyik részén kialakulhatnak a kis búbok, sokan pedig már abban a pillanatban kinyomnák, ahogy felfedezik ezeket. Minden ilyen pattanás esetén ügyelnünk kell a megfelelő higiéniára, de az arcunkon lévőkre ez különösen igaz.

Hogyan szabaduljunk meg a pattanásoktól? Sok kellemetlenséget okozhatnak a pattanások és a mitesszerek. Mitesszert ne nyomjunk ki, de a pattanások effajta eltávolítása sem ajánlott. Ha mégis így teszünk, fokozott higiéniára van szükség. Kattintson a részletekért!

Ezért veszélyes a rosszul kinyomott pattanás

Ha a mutató és hüvelykujjainkból egy háromszöget formázunk, melynek csúcsát az orrnyergünk felső részéhez illesztjük, arcunkon behatárolhatjuk a részt, ahol különösen nagy gondot okozhat egy pattanás miatti gyulladás. A szem alatti, orr melletti és a száj sarkának utolsó harmada feletti terület gazdag olyan nyirok- és érhálózatban, amely közvetlenül az agy irányába halad tovább. Ha ezen a területen nem megfelelő módon nyomunk ki egy pattanást, amely így elfertőződik és begyullad, a helyén tályog alakulhat ki. A fertőzés innen a nyirokereken keresztül akár az agyba is eljuthat, súlyos esetben akár végzetes kimenetelű agyhártyagyulladást eredményezve.

Veszélyes lehet, ha nem megfelelően nyomjuk ki a pattanást
Veszélyes lehet, ha nem megfelelően nyomjuk ki a pattanást

Szerencsére ez utóbbi szövődmény csak nagyon ritka esetben alakul ki, mégis fontos, hogy az érintett háromszögön belül különösen ügyeljünk a higiéniára. Gyulladás pedig nemcsak a rosszul kinyomott pattanások miatt alakulhat ki, de a például egy heg idő előtti lekaparása vagy az orrszőr tépkedése miatt is. Napjainkban ráadásul a bakteriális fertőzések egyre komolyabb veszélyt jelentenek, hiszen a felelőtlen antibiotikumhasználat miatt a gyógyszerekre rezisztens baktériumtörzsek is megerősödtek.

Egy-egy csúnyább pattanás kezelését érdemesebb kozmetikusra bízni, ugyanis a nem megfelelően kinyomott aknék maradandó hegesedést okozhatnak. Ha mégis inkább magunk csinálnánk, a művelet előtt alaposan mossunk kezet, és tisztítsuk le az érintett bőrfelületet is a piszoktól vagy a sminktől. A pattanást egy fertőtlenített tűvel is kiszúrhatjuk vagy kinyomhatjuk antibakteriális kendővel. A művelet után ismét fertőtlenítsük az érintett bőrfelületet!

Forrás: WebMD

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra