Tünetek, melyek autoimmun betegségre utalnak

Fontos az autoimmun betegségek mielőbbi felismerése, hiszen a szervezet ilyenkor saját sejtjei ellen fordul. Változatos tünetekkel jelentkezhet.

Mik lehetgnek autoimmun betegségek tünetei?

Autoimmun betegségekről akkor beszélhetünk, ha a szervezet valamilyen okból a saját sejtjei ellen fordul. Ez a kifejezés nem egyetlen megbetegedést, hanem egy betegségcsoportot takar, melynek tagjai közül némelyik csak egyetlen szervet, míg más többet is érint egyszerre. A szervrendszert érintő autoimmun betegségek előfordulása 1-2 százalékos, egy szervet azonban ennél jóval gyakrabban érint. Tünetei változatosak lehetnek annak függvényében, hogy melyik szervet vagy szerveket érinti. Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?

Az autoimmun betegség kifejezés egy betegségcsoportot takar, az ide tartozó kórképek a szervezet védekezőmechanizmusának apró kisiklásai miatt alakulnak ki. Kialakulásáról és kezeléséről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Fáradékonyság, hajhullás is jelentkezhet

Az autoimmun betegségek nagy része gyulladás formájában jelentkezik, ezért a betegek gyulladásokkal járó tüneteket tapasztalhatnak először: fáradékonysággal, hőemelkedéssel járhat, illetve az ízületekben is vissza-visszatérhet a fájdalom. Specifikus tüneteket aszerint különböztethetünk meg, hogy milyen szervet érintett a betegség. Kísérhetik például bizonyos bőrbetegségek - például a szerzett festékhiány, vagyis vitiligo -, illetve bizonyos esetben erős hajhullást is tapasztalhat a beteg.

A hajhullás is utalhat autoimmun betegségre, autoimmun betegség autoimmun reakciók fáradékonyság hajhullás gyulladás vitiligo reumatoid arthritis anyagcsere-betegségek
A hajhullás is utalhat autoimmun betegségre

Nem szervspecifikusan reumatoid arthritis is jelentkezhet, amely sok ízületet megbetegíthet, de mellette más szerv is érintett lehet (például a szem bizonyos rétegei és a gége egyes részei). A sokízületi gyulladást kísérhetik anyagcsere-betegségek is, például immunglobulin-lebontási problémák, fehérjelerakódási, vérképző-rendszeri zavarok. Ezek mellett a tüdőben és a mellhártyán is lehetnek eltérések.

Miért alakulnak ki az autoimmun betegségek?

Az autoimmun betegségek kialakulásának rengeteg magyarázata lehet. Meghúzódhatnak a háttérben környezeti okok, ahogyan az is, hogy a sejtfelszín változik meg akár mutáció, akár vírus vagy velünk élő bélbaktériumok stimuláló hatására. Lehetnek a háttérben étrendi okok, allergizáló tényezők. Ok lehet a sugárzás, de meghúzódhatnak a háttérben genetikai okok is. Kialakulásáról és a kezelés lehetőségeiről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

)
Olajág

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: