Tünetek, melyek autoimmun betegségre utalnak

Fontos az autoimmun betegségek mielőbbi felismerése, hiszen a szervezet ilyenkor saját sejtjei ellen fordul. Változatos tünetekkel jelentkezhet.

Mik lehetgnek autoimmun betegségek tünetei?

Autoimmun betegségekről akkor beszélhetünk, ha a szervezet valamilyen okból a saját sejtjei ellen fordul. Ez a kifejezés nem egyetlen megbetegedést, hanem egy betegségcsoportot takar, melynek tagjai közül némelyik csak egyetlen szervet, míg más többet is érint egyszerre. A szervrendszert érintő autoimmun betegségek előfordulása 1-2 százalékos, egy szervet azonban ennél jóval gyakrabban érint. Tünetei változatosak lehetnek annak függvényében, hogy melyik szervet vagy szerveket érinti. Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?

Az autoimmun betegség kifejezés egy betegségcsoportot takar, az ide tartozó kórképek a szervezet védekezőmechanizmusának apró kisiklásai miatt alakulnak ki. Kialakulásáról és kezeléséről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Fáradékonyság, hajhullás is jelentkezhet

Az autoimmun betegségek nagy része gyulladás formájában jelentkezik, ezért a betegek gyulladásokkal járó tüneteket tapasztalhatnak először: fáradékonysággal, hőemelkedéssel járhat, illetve az ízületekben is vissza-visszatérhet a fájdalom. Specifikus tüneteket aszerint különböztethetünk meg, hogy milyen szervet érintett a betegség. Kísérhetik például bizonyos bőrbetegségek - például a szerzett festékhiány, vagyis vitiligo -, illetve bizonyos esetben erős hajhullást is tapasztalhat a beteg.

A hajhullás is utalhat autoimmun betegségre, autoimmun betegség autoimmun reakciók fáradékonyság hajhullás gyulladás vitiligo reumatoid arthritis anyagcsere-betegségek
A hajhullás is utalhat autoimmun betegségre

Nem szervspecifikusan reumatoid arthritis is jelentkezhet, amely sok ízületet megbetegíthet, de mellette más szerv is érintett lehet (például a szem bizonyos rétegei és a gége egyes részei). A sokízületi gyulladást kísérhetik anyagcsere-betegségek is, például immunglobulin-lebontási problémák, fehérjelerakódási, vérképző-rendszeri zavarok. Ezek mellett a tüdőben és a mellhártyán is lehetnek eltérések.

Miért alakulnak ki az autoimmun betegségek?

Az autoimmun betegségek kialakulásának rengeteg magyarázata lehet. Meghúzódhatnak a háttérben környezeti okok, ahogyan az is, hogy a sejtfelszín változik meg akár mutáció, akár vírus vagy velünk élő bélbaktériumok stimuláló hatására. Lehetnek a háttérben étrendi okok, allergizáló tényezők. Ok lehet a sugárzás, de meghúzódhatnak a háttérben genetikai okok is. Kialakulásáról és a kezelés lehetőségeiről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra