-2° - +6°
Kettős front

Vitiligo tünetei és kezelése

2015.06.01 15:28

 Szabó Emese

 dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Mi a vitiligo?

A vitiligo szerzett festékhiány, amelynek során a bőr pigmenttermelő sejtjei valami miatt károsodnak. A károsodás többnyire végzetes: a pigmentsejtek károsodása a betegség elején ugyan még visszafordítható lehet, de később a pigmenttermelő sejtek végleg elpusztulnak.

A vitiligo előfordulása

A betegség gyakoribb a sötétebb bőrűeknél, a rasszok körül pedig az afro-amerikaiaknál. Fehér bőrűeknél csak 1-2 százalékos az előfordulása. A vitiligo a nők körében gyakoribb, általában gyermek- vagy fiatal felnőtt korban kezdődik.

A vitiligo okai

A vitiligo pontos kiváltó oka nem ismert, az orvosok egyedül annyit tudnak, hogy hátterében 30 százalékban genetikai adottságok állnak. Azaz ha valakinek valamelyik szülője a betegségben szenved, akkor ő maga is körülbelül 30 százalékos eséllyel lesz érintett.
Ha a vitiligo tünetei mögött valamilyen konkrét okot ki tudnak mutatni, akkor már nem beszélhetünk vitiligóról. Sok olyan betegség van ugyanis, ami megtévesztésig hasonlít a vitiligóra: ilyen lehet például egy erős gyulladás után visszamaradó fehér folt, de hasonló fehér folt maradhat a pikkelysömör plakkjai mögött is. Lehet olyan anyajegy is (az úgynevezett naevus depigmentosus), ami úgy néz ki, mint a vitiligo. Vannak gyógyszerek és kenőcsök (például a hirdokinon-, higany- vagy arzén-, esetleg peroxid-tartalmúak), amelyek szintén kiválthatnak hasonló tüneteket. Az albinizmusnak is van olyan részleges formája, ami csak egy-egy területen jelentkezik, de mivel oka ennek is más, már nincs szó vitiligóról.

A vitiligo diagnózisa

A vitiligo diagnózisát a bőrgyógyászok klinikai diagnózissal állítják fel: jellemzően már a tünetek alapján azonosítani tudják a betegséget. A kórkép általában nem téveszthető össze semmilyen olyan betegséggel, amelynek tünetei hasonlók, de oka ismert. Ha mégis felmerül ennek a gyanúja, akkor az orvosok differenciáldiagnózissal kizárnak minden olyan kórképet vagy hatást, ami hasonló tüneteket okozhat. Ilyenkor szükség lehet vérképre, amellyel kizárhatók például a pajzsmirigybetegségek, a cukorbetegség vagy egyes autoimmun betegségek.

A vitiligo tünetei és kórlefolyása

A fehér foltok leggyakrabban a kezeken, a kézháton, a lábháton, az arcon, a száj környékén, a nemi szervek környékén jelennek meg. Utóbbiak mellett persze bárhol máshol is jelentkezhet a tünet. Van a vitiligónak egy úgynevezett univerzális formája is, amelynél az egész test kifehéredik, csak egy-egy barna folt marad vissza. Utóbbi inkább a fekete rassznál jellemző. A vitiligo ritkán a szájnyálkahártyát is érintheti, az is kifehéredhet.
A betegség megjelenésekor először általában egy éles szélű, halványabban pigmentált folt jelenik meg, ami aztán a betegség előrehaladtával - ahogy egyre inkább elpusztulnak a festéktermelő sejtek - teljesen hófehérré válik. Van a betegségnek egy olyan gyulladásos fajtája is, amelynek kezdetekor a fehér folt széle picit kiemelkedik és viszket is.
A betegség korai stádiumában a foltok nagyon érzékenyek. különböző behatásokra, így például egy kisebb ütésre, traumára vagy például leégésre drámaian romolhat az állapotuk. Okozhat romlást a stressz vagy egy súlyos betegség is, erős megfázás vagy műtét is. A külső hatásokra való rosszabbodás csak a kezdeti szakaszokban jellemző, amikor a betegség már stagnál vagy krónikussá válik, az úgynevezett Koebner-jelenség (amikor a folt külső hatás miatt változik) már nem jellemző. Amikor a folt már fehérré vált, nincs esély arra, hogy visszaszíneződjön. Újrapigmentációt kezeléssel egyedül a betegség kezdeti stádiumában lehet elérni, változó eredménnyel.
Általában elmondható, hogy a betegek kilátásai és a betegség lefolyása rosszabb, ha valakinek a családban már előfordult vitiligója. Ilyen esetben nagyobb az esély arra, hogy a foltok érzékenyebben reagáljanak a külső behatásokra. Ugyanez igaz a kézháton, a lábháton és a száj körül kialakuló foltok. Akinek a vitiligóval párhuzamosan atópiás ekcémája van, annak szintén rosszabbak a kilátásai.

Vitiligo: a fehér foltok leggyakrabban a kezeken, a kézháton, a lábháton, az arcon, a száj környékén, a nemi szervek környékén jelennek meg

Vitiligo: a fehér foltok leggyakrabban a kezeken, a kézháton, a lábháton, az arcon, a száj környékén, a nemi szervek környékén jelennek meg

A vitiligo kezelése

A kezdeti szakban a foltokat érdemes szteroid krémmel és úgynevezett calcineurin-inhibitor kenőccsel kenegetni Ezekkel viszonylag jó arányban lehet repigmentációt elérni, a foltok visszapigmentálódhatnak. Létezik úgynevezett fotokemoterápia, ami egyfajta fényterápia, valamint balneofototerápia, amelynél a fényterápiát fürdéssel kapcsolják össze. A vitiligo belsőleg szedett gyógyszerrel nem kezelhető.
A kezelések kiegészítésként az orvosok vitaminok szedését szokták javasolni, főleg a C és D-vitaminét. Fontosak az antioxidánsok is, például a szelén.
Elérhetők sebészeti megoldások is, amelyeknél a kifehéredett foltba a saját bőr egy másik területét ültetik be. Ezek eredménye még nem tökéletes, inkább csak próbálkozásokról van szó. Létezik úgynevezett autolog sejttranszplantáció is, amelynél kitenyésztik a saját pigmentsejteket, és kifejezetten azokat, tehát csak a sejteket transzplantálják. Műtéti megoldás akkor jöhet szóba, amikor valakinek már krónikus az állapota, nem várható új folt megjelenése. A műtéti megoldásokat rutinszerűen ilyenkor sem alkalmazzák, csak ritkán kerül sor ilyesmire.

A vitiligo megelőzése

A betegséget nem lehet megelőzni, ha valakinek a génjeiben kódolva van és meg is jelenik a kórkép, akkor nem lehet megelőzni. Egyedül a kezdeti szakban lehet gyorsan lépni annak érdekében, hogy esetleg visszafordítható legyen a foltok megjelenése.

A vitiligo szövődményei

Mivel a fehér folt a nappal szemben teljesen védtelen, a vitiligós foltokban nagyobb az esély a melanoma kialakulására: 180-szor nagyobb, mint máshol. Szövődmény lehet a leégés, felhólyagosodás is. Utóbbiak miatt az érintett területet védeni kell a fénytől.

Hasznos tudnivalók

A vitiligo ritkán kísérőbetegség is lehet, emiatt ha valakinél a betegséget diagnosztizálják, meg kell nézni, nincs-e valamilyen pajzsmirigybetegsége, túlműködése vagy alulműködése. Ugyancsak ellenőrizni kell, nem áll-e fönt valamilyen autoimmun betegség, így például lupus vagy szklerózis multiplex.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus szakorvosnak.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Vitiligo kezelésére! További kérdésem van Vitiligo témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag