Tünetek, amelyek kiégésre utalhatnak

Ha a munkával kapcsolatos stresszt nem jól kezeled, annak előbb-utóbb testi, mentális és kognitív következményei is lehetnek. Ha pedig már krónikus fizikai és érzelmi kimerültséggel küzdesz, akkor az úgynevezett burnout-szindrómával, vagyis a kiégéssel van dolgod. Mutatjuk, milyen panaszok alapján foghatsz gyanút.

„Amikor az aktivitási szinted meghaladja az energiaszintedet, akkor különösen nagy stressznek vagy kitéve. Ha pedig állandóan magas a stressz-szinted, kellemetlen tünetek sokasága ütheti fel a fejét, és elérheted a kiégés állapotát is, mivel mindent a saját egészséged és igényeid elé helyezel” – mondta el a Women’s Health-nek Monica Vermani pszichológus. A portál cikke Vermani és egy másik pszichológus, Sarah Sarkis segítségével járta körbe a kiégés témakörét – mutatjuk, mit kell tudnod erről a jelenségről.

ideges dolgozó nő telefonál
A gyakori fejfájás is a kiégés egyik jele lehet. Fotó: Getty Images

Ezek a tünetek jelzik, hogy kiégtél

A kiégési tüneteket leginkább a munkahelyi stressz hozza ki, a panaszok azonban olyan erősek is lehetnek, hogy azok nemcsak a munkádra, hanem az életed más területeire is kihathatnak. Sarkis és Vermani szerint a kiégés leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 • álmatlanság, alvászavarok;
 • izomfeszülés, gyakori nyak-, váll- vagy fejfájás, esetleg migrén;
 • emésztőrendszeri problémák, például émelygés, székrekedés, hasmenés, gyomorfájás, irritábilis bél szindróma (IBS);
 • figyelemzavar, romló koncentrációs készségek, gyengülő kognitív teljesítmény;
 • alacsony sikerélmény, tehetetlenség érzése, motivációhiány;
 • elszigetelődés, visszahúzódás.

Komoly bajt lehet belőle, ha nem kezelik

Fontos tudni, hogy ha nem teszel lépéseket a kiégés kezelése érdekében, akkor tüneteid idővel fokozódnak majd. Ha pedig még ezek után is figyelmen kívül hagyod tested jelzéseit, akkor jó eséllyel számolnod kell az alábbi súlyosabb következmények valamelyikével:

 • rendszeres pánikrohamok;
 • a munkateljesítmény csökkenése;
 • látványos hízás vagy fogyás;
 • baráti és családi kapcsolatok megromlása;
 • alacsony immunitás.

„Ha pedig tényleg nagyon hosszú ideig kezeletlenül hagyunk egy kiégést, akkor az más pszichiátriai rendellenességekké és betegségekké, például klinikai depresszióvá alakulhat át. Ebben az esetben jelentősen megnő az öngyilkosság kockázata is – figyelmeztetett Sarkis. Nem árt tehát komolyan venni ezt a problémát, és minél előbb segítséget kérni a leküzdéséhez – nincs rajta semmi szégyellnivaló.

Már az iskolásokat is sújtja a kiégés
A nagymértékű terhelés és a tartósan fennálló stressz előbb-utóbb fizikai, lelki és mentális kimerültséghez vezet. És nem csak felnőtteknél.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Zömmel az északi, északkeleti harmadban lesznek kevésbé felhős tájak, hajnalban a déli, délkeleti országrészben vastagszik a felhőzet. Csapadék már nem valószínű. A Dunántúlon élénk lökések kísérik az északnyugati szelet, a Balaton, Bakony térségében reggel már erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Emellett hajnaltól a Bodrogköz térségében is feltámad az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein gyenge fagy is lehet. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.