Túlélhetjük a repülőgép-katasztrófákat?

Bár az elmúlt időszakban több repülőgép is eltűnt, lezuhant, a szakemberek szerint igen kicsi annak az esélye, hogy valaki ilyen katasztrófában veszítse az életét. Sőt a súlyos balesetek esetében is az utasoknak csak a negyede hal meg.

A szakemberek szerint annak az esélye, hogy valaki repülőgép-szerencsétlenségben veszítse el az életét, mindössze egy a 4,7 millióhoz. A legtöbb balesetnél az utasok és a személyzet nagy része életben marad, és a legsúlyosabb esetekben is csak a gépen lévők 24 százaléka hal meg – ez derül ki legalábbis az amerikai National Transportation Safety Board nevű, utazásbiztonsággal foglalkozó szervezet adataiból. Ráadásul javíthatjuk is a túlélési esélyeinket!

Tombolnak a kórokozók a repülők ülésein! A zárt térben köhécselő utastársaktól mindenki okkal viszolyog, azonban egy új kutatás szerint nem csak így tehetünk szert különféle fertőzésekre a repülőút során. Figyeljünk!

A legtöbben feleslegesnek, sőt egyenesen unalmasnak tartjuk a repülőgépeken elmondott biztonsági útmutatást, pedig ha tudjuk, hogy mit kell tenni vészhelyzetben, az valóban megmentheti az életünket. A biztonsági előírásokat tartalmazó kártyát is alaposan tanulmányozzuk át, vészhelyzetben ugyanis mindennél fontosabb, hogy fel tudjuk idézni, pontosan hol találjuk az oxigénmaszkot vagy a mentőmellényt. A szakértők szerint ugyanis a legtöbb esetben az utasokat jobban veszéyezteti a tűz vagy a füstmérgezés, illetve a fulladás, mint a tényleges becsapódás.

Maradjunk fittek!

Egy újabb indok, amiért érdemes rendszeresen sportolni: ha valaki edzettebb, jó kondiban van, hajlékony, gyors és erős, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy életben marad, és például ki tud menekülni a repülőből, mint egy puhányabb ember esetében.

Legyünk önzőek!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy először a saját biztonságunkra koncentráljunk, vagyis először saját magunkra tegyük fel az oxigénmaszkot. A kabinnyomás csökkenésekor az oxigénszint ugyanis olyan alacsonnyá válhat, hogy húsz másodperc is elég lehet az ájuláshoz. Tehát a gyermekekre, kísérőinkre csak azután tegyük fel az oxigénmaszkot, hogy a sajátunkat már feltettük!

Túlélhetjük a repülőgép-katasztrófákat?

Öltözzün kényelmesen!

Már elmúltak azok az idők, mikor a repülés egyet jelentett az elegáns öltözékkel, mostanában inkább a kényelmesebb darabokat részesítik előnyben. Válasszunk természetes alapanyagokból készült ruhadarabokat, a műszál ugyanis sokkal gyorsabban meggyullad és elég, az égés mellékterméke pedig mérgező is lehet. Magas sarkú cipő helyett inkább kényelmes, strapabíró lapos sarkú vagy sportcipőben utazzunk.

Felejtsük el a tárgyakat!

A szakértői vizsgálatok alapján a légikatasztrófák áldozatainak 68 százaléka nem a zuhanáskor, illetve a becsapódáskor veszíti el az életét, hanem az azt követő tűzben. Átlagosan 90 másodpercünk van, hogy elhagyjuk a gépet, ezért ha nekiállunk a csomagunkat keresni, azzal jelentősen csökkentjük a saját túlélési esélyeinket – és másokét is, hiszen a szűk folyosón másokat is feltarthatunk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)