Túl korán halnak meg a magyar férfiak

Hat évvel előbb halnak meg a magyar férfiak, mint az uniós átlag, derült ki az Eurostat frissen közzétett felméréséből. Bár a magyar nők jobban állnak, ha a teljes lakosság várható élettartamát nézzük, megint csak a lista végén kullogunk.

Meglepő, de ez is megrövidítheti az életünket Várható élettartamunkat számos tényező befolyásolja. Vannak biológiai faktorok, mint például a génjeink, de életmódbeli és környezeti tényezők is, amelyeken tudunk változtatni. Valahol ezek között helyezkedhet el még egy - részletek a cikkben!

A legrosszabbak között van a magyar férfiak várható élettartama az Európai Unióban, hivatkozik a 24.hu annak a felmérésnek az eredményére, amelyet az Eurostat november 19-én, a nemzetközi férfinap alkalmából tett közzé. A 2015 és 2017 közötti adatok alapján az akkor született európai férfiaknak 5,4 évvel rövidebb életre van kilátásuk, mint a nőknek.

A régiókat tekintve a legtovább a madridiak és a London nyugati részén lakók élnek: ott egyaránt 82-82 év a férfiak várható élettartama. A legrövidebb életre Magyarországon, Bulgáriában, Romániában, Litvánia középső és nyugati régióiban, illetve a balti államok más területein élő férfiak számíthatnak.

A legrövidebb életre többek között a magyar férfiak számíthatnak
A legrövidebb életre többek között a magyar férfiak számíthatnak

A nők jobban állnak

A magyar férfiak várható élettartama 2008 és 2017 között 2-2,5 évvel nőtt, ez nagyjából megfelel az EU 28 tagországának férfilakosságára jellemző növekedésnek, olvasható a cikkben. Csakhogy amíg a 2008-ban született magyar férfiak úgy számolhattak, hogy 70 éves korukig fognak élni, az uniós átlag már akkor közel 77 év volt. Ez azóta 72,5, illetve 78,3 évre változott.

A magyar nők esetében kicsit jobb a helyzet, az ő várható élettartamuk ugyanis 2008-ban 78,3 év volt, 2017-ben pedig 79,3, azaz jóval több, mint a férfiaké. A teljes lakosság esetében a magyarok várható élettartama 76 év, míg az uniós állampolgároké átlagosan 81.

A legnagyobb és a legkisebb különbség

Az Eurostat vizsgálata alapján a legnagyobb különbség a nemek között Litvániában van: a nők két régióban is mintegy tíz évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak. A legkisebb különbséget Mayotte-on, Franciaország az Indiai-óceánban található megyéjében mérték, itt alig egy év az eltérés.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés