Telefonos appal ellenőriznék a karantén betartását

Egy friss rendelet szerint a rendőrség elektronikus úton, mobilokra telepíthető szoftverrel is figyelemmel kísérheti, ki mennyire tartja be az hatósági házi karantént.

Ahogy a Házipatika.com is beszámolt róla, már az operatív törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján megemlítették, hogy a rendőrség a jövőben elektronikus módon (is) ellenőrizné a hatósági házi karantén betartását. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet pedig további részleteket közölt ennek megvalósításáról, amely a kedd reggeli adatok alapján 10 547 embert érint.

Fontos előrelépés a koronavírus elleni harcban Holland kutatók egy új ellenanyag felfedezéséről számoltak be, amely megakadályozza, hogy az új koronavírus (SARS-CoV-2) megfertőzze a sejteket. Részleteket itt olvashat.

Első lépésben minden nagykorú, hatósági házi karanténra kötelezett személy eldöntheti, hogy szeretne-e élni ezzel a lehetőséggel, vagy a hagyományos módszert választja, amikor a rendőrök gyakrabban kimennek az otthonához ellenőrizni. Amennyiben viszont úgy nyilatkozik, hogy telepíti a telefonos szoftvert, ám azt később mégis elmulasztja, azzal szabálysértést követ el. Mindezt a hatóság elektronikus úton ellenőrzi.

Hatósági felirat egy megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Salgótarjánban. Fotó: MTI/Komka Péter
Hatósági felirat egy megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Salgótarjánban.Fotó: MTI/Komka Péter

A mobilos szoftver által a felhasználó mozgását, arcképét és általa megadott egészségügyi adatait kapják meg a hatóságok. Ha pedig az a gyanú merül fel, hogy az illető megszegte a karantén szabályait, a rendőrség személyesen ellenőrizheti, de este 22 óra és reggel 6 óra között erre csak indokolt esetben kerülhet sor.

A rendeletben kimondják, hogy a hatósági házi karantén véget érésével törölhető az ellenőrző szoftver, ám az adatokat még 60 napig tárolják. Akit pedig szabálysértésen kapnak vagy azon, hogy megpróbálja kijátszani az applikációt, azonnal jelentik a járványügyi hatóságoknak. Külföldi állampolgárokat ilyen esetben kiutasítják Magyarország területéről.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció