Omikron variáns: a véltnél korábban bukkant fel Európában

Hollandiában már a Dél-afrikai Köztársaság bejelentése és az onnan induló járatok érkezése előtt azonosították a koronavírus omikron nevű variánsát - közölte a holland közegészségügyi intézet (RIVM).

Az omikron variáns miatt most még fontosabb az emlékeztető oltás.

A holland közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint az omikront két, november 19-én és november 23-án vett vizsgálati mintában is kimutatták Hollandiában. Arról, hogy az érintettek jártak-e Dél-Afrikában, még nincsenek információk - közölték. Később, november 26-án viszont egy Johannesburgból és egy Fokvárosból induló járaton legalább 14, a koronavírus új változatát hordozó ember érkezett Hollandiába.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus omikron
Érdekes részletek derültek ki az omikronról. Fotó: Getty Images

Így próbálnak védekezni ellene

Azóta már a világ számos országa felfüggesztette a dél-afrikai régióból érkező repülőgépek fogadását, vagy szigorították az onnan érkező utasokra vonatkozó beutazási szabályokat. Az Európai Bizottság pénteken a légiközlekedés leállítását javasolta a tagországoknak, hogy korlátozzák a koronavírus terjedését.

Aggodalomra ad okot az új variáns

A Dél-afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely akkor a B.1.1.529 nevet kapta. A közlés szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert könnyebben kikerülheti a szervezet COVID-19 elleni immunválaszát, valamint gyorsabban terjed.

Szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest. Most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy át tud-e valamilyen mértékben hatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

Egy dél-afrikai orvos elmesélte, hogy milyen tüneteket tapasztaltak az első betegek, akiket bizonyíthatóan a koronavírus omikron variánsa fertőzött meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: