Ólommérgezés: ezek a tünetek utalnak rá

Az ólomnak a szervezet működésében semmiféle szerepe nincs, sőt, bizonyos mennyiség felett kifejezetten mérgező, ezért ideális szintje nulla lenne. A mérgezést komolyan kell venni, mert a nehézfém magától nem ürül ki a szervezetből.

Ideális esetben az emberi szervezetben semennyi ólom nem található, de az emberi tevékenység miatt meglehetősen nagy a környezet ólomemissziója. A helyzet 15 éve még rosszabb volt, azóta azonban csak ólommentes benzint lehet forgalmazni, így a közlekedésből származó terhelés a korábbi töredékére zuhant. Ez nagyon fontos lépés volt, mert több vizsgálat kimutatta, hogy a forgalmas helyen élő gyerekek vérében magas az ólomszint.

Az ólomkatonát, horgászsúlyt véletlenül lenyelő gyerekek is veszélyben lehetnek

Márpedig gyerekek esetében egy liter vérre vetítve 15 mikrogrammos szintnél már mérgezésről beszélünk, ugyanez az érték felnőtteknél 40 mikrogramm/liter. Szerencsére az ólommérgezés ma már ritka Magyarországon, elsősorban a munkavédelmi előírásokat be nem tartó, ólommal dolgozók vannak veszélyben, esetleg ólomkatonát, horgászsúlyt véletlenül lenyelő gyerekek.

Az ólom vízvezetékekről számos tévhit látott napvilágot, ezért a VGF épületgépész szaklap az ÁNTSZ szakembereinek segítségével utánajárt, tényleg ki vagyunk-e téve az ólommérgezés veszélyének csapvizünk által. Az ólommérgezés sokszor lassan alakul ki, akár több hét, több hónap is eltelhet, mire a szervezet fokozatosan telítődik ólommal. A kezdeti tünetek enyhe hasfájás, gyengeség, sápadtság, fáradtság. Később jellemző tünet a vérszegénység és az ólom a fogínyen is megjelenik, ezt hívják ólomszegélynek. Klasszikus tünetnek számítanak az idegrendszeri bénulások is. Ilyen például az a radiális idegbénulás, ami miatt a kézfej lógni kezd.

Az ólommérgezés kelátképző gyógyszerekkel nagyon jól gyógyítható. Kezelésre azonban szükség van, mert az ólom természetes módon a szervezetből nem kerül ki, elraktározódik, fölhalmozódik a csontokban, vörös vérsejtekben. Ha a mérgezést lenyelt ólomtárgy okozza, műtéti úton kell eltávolítani, mivel súlya miatt természetes módon nem tud távozni.

Az ólommérgezésről bővebben olvashat a Betegségek A-Z szócikkében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)