Veszélyes lehet az ólom vízvezeték

Az ólom vízvezetékekről számos tévhit látott napvilágot, ezért a VGF épületgépész szaklap az ÁNTSZ szakembereinek segítségével utánajárt, tényleg ki vagyunk-e téve az ólommérgezés veszélyének csapvizünk által.

A probléma a városmagok vízelosztó hálózatában és a régi épületek belső hálózatában jelen lévő ólomcsöveknél jelentkezhet. A veszélyeztetett csoportba az 1910-1950 között épült, belvárosi körfolyosós házak vízvezetékei tartoznak, amelyekben hosszú pangást követően kerülhet olyan jelentős mennyiségű ólom az ivóvizünkbe, amely károsnak tekinthető - írja a VGF épületgépész szaklap tanulmánya.

A csapvíz a legjobban ellenőrzött élelmiszer

Az ÁNTSZ véleménye alapján az ivóvíz ólomtartalma ezeken a területeken sem éri el azt a koncentrációt, amely tipikus ólommérgezési tüneteket okozna, viszont előfordulhat olyan eset, amikor nem feledkezhetünk meg az ólom egyéb káros egészségi hatásairól, például a gyermekek mentális fejlődésére gyakorolt káros hatásról.

Az ÁNTSZ hivatalos véleménye alapján a hazánkban fogyasztható csapvíz komoly kontroll alatt áll. A rendszeres vizsgálatok mikrobiológiai és kémiai jellemzőkre koncentrálnak, így köztük az ólomtartalomra is. Ezen tesztek eredményei egyértelműen mutatják, hogy a vízművek által szolgáltatott vízben nem mutatható ki ólomtartalom.

A hazánkban fogyasztható csapvíz komoly kontroll alatt áll

A hazánkban fogyasztható csapvíz komoly kontroll alatt áll

Az ivóvíz minőségéért, az épületbe belépő vízóráig felelős a szolgáltató. A hivatalos tesztek alapján pedig a házunkig elérő víz "rendben van", és a legellenőrzöttebb élelmiszernek számít.

A belső hálózat biztonságáért a tulajdonos felel

Forduljunk szakemberhez!

Ha sejtjük, hogy ingatlanunkban még lehet régi ólomvezeték, vagy az ólom szervezetre gyakorolt tüneteit tapasztaljuk, vizsgáltassuk be csapvizünket. Ehhez javasolt felkeresni a helyi vízmű szakembereit. Ők kérésünkre labortesztnek vetik alá ivóvizünket, amelyet érdemes megvizsgáltatni előzetes folyatás nélkül, illetve párperces folyatás után is.
A fővárosban lakók erre a linkre kattintva jelentkezhetnek.

Ebből kiindulva a megnövekedett ólomtartalmat minden esetben a lakás és/vagy épület belső hálózata okozza, amelynek ellenőrzése, felügyelete a tulajdonos felelőssége.

Ólomcsövek jelenléte esetén biztonságos megoldást az ólomcsövek teljes körű cseréje jelent. Előfordulhat, hogy a részleges csere ront a helyzeten (például a sárgaréz csővel való részleges javítás fokozhatja az ólom kioldódását).

Mivel egy vízvezetékcsere nem megy egyik napról a másikra, átmenetileg alkalmazhatók az alábbi megoldások:

  1. Fogyasztás előtt pár percig folyassuk ki a csapvizet, ez jelentősen csökkentheti az ólomtartalmat, ezáltal az ólombevitelt.
  2. Alkalmazhatunk ólommentesítésre is bizonyítottan alkalmas ivóvíz-utótisztító kisberendezéseket, de mivel sok talmi víztisztító berendezés van a piacon, ezek kiválasztásánál nagyon körültekintően kell eljárni!
  3. A csőcseréig ideiglenesen használjunk egyéb forrásból származó vizet ivás és főzés céljából. A víz egyéb használatra (fürdésre, kézmosásra, takarítása) alkalmas!

"Fontos tudni, hogy a vízszolgáltató az épületbe belépő vízóráig felelős az ivóvíz minőségéért, amennyiben a megnövekedett ólomtartalmat a lakás és/vagy az épület belső hálózata okozza, annak kicserélése a tulajdonos feladata és felelőssége. A csőcseréig ideiglenes megoldásként egyéb forrásból származó víz javasolt ivás és főzés céljából (fürdésre, kézmosásra, takarítása felhasználható a víz), de a fogyasztás előtti párperces folyatás is jelentősen csökkentheti a csapvíz ólomtartalmát, ezáltal az ólombevitelt. Szintén szóba jöhet ideiglenes megoldásként az ólommentesítésre is bizonyítottan alkalmas ivóvíz-utótisztító kisberendezések alkalmazása, de ezek kiválasztásánál körültekintően kell eljárni" - áll az ÁNTSZ hivatalos közleményében.Forrás: VGF épületgépész szaklap
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag