Nem ad esélyt a mikrobáknak az új szuperkötszer

Ha a bőr megég, akkor elveszítjük azt a védekező felületet, amely elsődlegesen távol tartja a kórokozókat a szervezetünktől. Egy újonnan kifejlesztett kötszer azonban csökkentheti a halálozási arányt a súlyos égési sérültek között.

A bőr a legnagyobb szervünk, az immunrendszer fontos része. A hiányzó bőr rendkívül érzékennyé teszi a testet a baktériumok támadására. Az intenzív terápia fejlődése következtében azonban egyre csökken a valószínűsége, hogy az égési trauma halállal végződik.
A halál egyébként gyakran nem közvetlenül az égés következménye, hanem a fertőzéseké, néhány hónappal a kórházi kezelés megkezdése után. A kötszerek sajnálatosan valójában remek táptalajt jelentenek a mikrobák számára.

Miért fájnak annyira az égések?

Az égés valamilyen külső hatás (hő, elektromosság, vegyszer, súrlódás) által okozott sérülés. Súlyossága elsőfokútól negyedfokúig terjed, mindegyik típusnak mások a tünetei és a kezelési módjai. Kattintson!

E baktériumok ellen küzdve (különösen az antibiotikum-rezisztens mikrobák távoltartása érdekében), egy svájci kutatócsoport olyan "biológiai kötszert" fejlesztett ki, amely képes felgyorsítani a hegesedés folyamatát és megakadályozza a baktériumok elszaporodását. A kutatók a félelmetes Pseudomonas aeruginosa nevű baktériumra összpontosítottak, amely a fő oka az égési sérültek halálos kimenetelű fertőzéseinek. Az eredményekről a Scientific Reports folyóiratban számoltak be a vezető svájci egyetem, az EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) kutatói.

Az égési sérülések kötözésének legnagyobb veszélye a felülfertőződés

Az égési sérülések kötözésének legnagyobb veszélye a felülfertőződés

A technológia alapja egy biológiailag lebomló kötés, amely állati kollagénből és gyorsan szaporodó progenitor sejtekből készült. A lausanne-i egyetemi kórház, a CHUV, a kötszer első változatát 2005-ben fejlesztette ki, hogy gyorsítsa a gyógyulási folyamatot, de ez a megoldás még nem nyújtott semmilyen védelmet a mikrobák ellen. A kutatók most demonstrálták, hogy a biológiai kötszerek speciális dendrimer molekulákkal kombinálva nemcsak felgyorsíthatják a gyógyulást, hanem véget vethetnek a fertőzéseknek is.

A kötszer egy csík kollagénnel átitatott gézből áll, amelyhez progenitor sejteket és dendrimereket adtak. Amikor kötést helyeznek egy baktériumok által megfertőzött területre, a dendrimerek egy rész vándorolni kezd és elpusztítja a mikrobákat a kötés közvetlen szomszédságában, más dendrimerek pedig megmaradnak a kötésen.

"A kötszerek kedvező környezetet nyújtanak a baktériumok növekedéséhez, így bizonyos mennyiségű dendrimernek rajta kell maradnia az új típusú kötésen, hogy elpusztítsa a behatolókat" - mondta Dominique Pioletti, a EPFL laboratóriumának biomechanikai és orotopédiai vezetője, akinek az volt a feladata, hogy csapatával megtalálja a módját a dendrimerek biológiai kötésbe való integrációjának.

A kórházi égési szakemberek számára egy ilyen technológia megszületése sürgető szükséglet. Jelenleg már elképesztő biztonsági intézkedések mellett képesek csak kezelni a sérülteket, mert félnek, hogy a megelőző antibiotikumos kezeléssel a még működő gyógyszerekkel szemben is akaratlanul is rezisztenssé tehetik a baktériumokat.

A hagyományos kötszereket, amelyekkel a megégett testrészeket lefedik, naponta cserélni kell több hónapon át, de gyakran így sem tudják meggátolni a fertőzéseket. Az új típusú kötszerrel viszont - bár kezelésre is használható - inkább megelőzik a fertőzéseket, s csírájában fojtják el a mikrobák okozta veszélyt. Az új kötésnek még teszteken kell átmennie, mielőtt megengednék a klinikai használatát.

Forrás: EurkAlert!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag