Nagy csapást mér Magyarországra a koronavírus

Bár Magyarországon az elmúlt évben a régiós átlagnál magasabb volt a gazdaság növekedési üteme, most úgy tűnik, hogy országunk gazdaságára a régióhoz képest nagyobb csapást mér a koronavírus-járvány.

Az idei év elején még jók voltak a magyar gazdaság kilátásai, a koronavírus-járvány miatt azonban akár 6,3 százalékos visszaesés is lehet, amely nagyobb csökkenést jelent, mint amit a régió más országai tapasztalnak majd - írta a portfolio.hu a JP Morgan Bank friss elemzésére hivatkozva.

koronavírus, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatások, koronavírus Európa, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások
koronavírus, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatások, koronavírus Európa, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások

Nagyobb lehet a válság, mint gondoltuk

A magyar, a cseh és a lengyel kormány már március közepe óta folyamatosan korlátozza a gazdasági aktivitást a koronavírus megfékezése érdekében. A korlátozások várható elhúzódása, valamint az előzetesen vártnál nagyobb visszaesés miatt a JP Morgan felülvizsgálta, majd módosította is a Kelet-Közép-Európára vonatkozó előrejelzéseit. A bank elemzője most 5-6 százalékos visszaesést jósol a régiónak, szemben a korábbi, 1 százalékos recessziót valószínűsítő forgatókönyvvel.

Az albérletpiacot is elérte a koronavírus-járvány - részletek itt!

Az új elemzésben már számolnak a bevezetett korlátozások fokozatos feloldásával is, ám ezen intézkedések gazdasági hatásai már sokkal egyértelműbben látszanak, mint korábban. Ez alapján a bank szerint a lengyelek 5,2, a csehek 5,5, a magyarok pedig 6,3 százalékos visszaeséssel számolhatnak. "Ez azt jelenti, hogy bár az előző évben a növekedés magasabb volt Magyarországon, mint a fenti országokban, és az idei kilátásaink is jobbak voltak, a koronaválság minket mélyebben érint, mint a fenti két régiós országot" - emelte ki a portfolio.hu. Ez alapján elmondható, hogy a koronavírus nagyobb problémát is okozhat a gazdaságnak, mint korábban vélték.

A korlátozások időtartama dönt

Azt azonban a bank is kiemelte, hogy a 2020-as GDP-re vonatkozó bármely előrejelzés - főként a koronavírus okozta káosz miatt - rendkívül bizonytalan. Az JP Morgan három tényezővel számolt a prognózis készítése során: a nem alapvető tevékenységek leállásának időtartamával, a leállás alatti kibocsátás-csökkenéssel és a költségvetési csomagokkal. Ezek közül a korlátozások időtartama a legmeghatározóbb tényező, ha a gazdaság jövőjéről van szó.

A Harry Potter írónője is elkaphatta a koronavírust - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció