Nagy csapást mér Magyarországra a koronavírus

Bár Magyarországon az elmúlt évben a régiós átlagnál magasabb volt a gazdaság növekedési üteme, most úgy tűnik, hogy országunk gazdaságára a régióhoz képest nagyobb csapást mér a koronavírus-járvány.

Az idei év elején még jók voltak a magyar gazdaság kilátásai, a koronavírus-járvány miatt azonban akár 6,3 százalékos visszaesés is lehet, amely nagyobb csökkenést jelent, mint amit a régió más országai tapasztalnak majd - írta a portfolio.hu a JP Morgan Bank friss elemzésére hivatkozva.

koronavírus, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatások, koronavírus Európa, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások
Rendőrök járőröznek a budapesti Műegyetem rakparton. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nagyobb lehet a válság, mint gondoltuk

A magyar, a cseh és a lengyel kormány már március közepe óta folyamatosan korlátozza a gazdasági aktivitást a koronavírus megfékezése érdekében. A korlátozások várható elhúzódása, valamint az előzetesen vártnál nagyobb visszaesés miatt a JP Morgan felülvizsgálta, majd módosította is a Kelet-Közép-Európára vonatkozó előrejelzéseit. A bank elemzője most 5-6 százalékos visszaesést jósol a régiónak, szemben a korábbi, 1 százalékos recessziót valószínűsítő forgatókönyvvel.

Az albérletpiacot is elérte a koronavírus-járvány - részletek itt!

Az új elemzésben már számolnak a bevezetett korlátozások fokozatos feloldásával is, ám ezen intézkedések gazdasági hatásai már sokkal egyértelműbben látszanak, mint korábban. Ez alapján a bank szerint a lengyelek 5,2, a csehek 5,5, a magyarok pedig 6,3 százalékos visszaeséssel számolhatnak. "Ez azt jelenti, hogy bár az előző évben a növekedés magasabb volt Magyarországon, mint a fenti országokban, és az idei kilátásaink is jobbak voltak, a koronaválság minket mélyebben érint, mint a fenti két régiós országot" - emelte ki a portfolio.hu. Ez alapján elmondható, hogy a koronavírus nagyobb problémát is okozhat a gazdaságnak, mint korábban vélték.

A korlátozások időtartama dönt

Azt azonban a bank is kiemelte, hogy a 2020-as GDP-re vonatkozó bármely előrejelzés - főként a koronavírus okozta káosz miatt - rendkívül bizonytalan. Az JP Morgan három tényezővel számolt a prognózis készítése során: a nem alapvető tevékenységek leállásának időtartamával, a leállás alatti kibocsátás-csökkenéssel és a költségvetési csomagokkal. Ezek közül a korlátozások időtartama a legmeghatározóbb tényező, ha a gazdaság jövőjéről van szó.

A Harry Potter írónője is elkaphatta a koronavírust - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)