Mi kellene ahhoz, hogy tényleg ne fogyjon tovább a magyar?

A negyven éve tartó népességcsökkenést nem lehet csak a születésszám ösztönzésével orvosolni, mert ennek van egy természetes korlátja Magyarországon. Kovács Marcellel, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályvezetőjével beszélgettünk a népesedési trendekről, migrációról, a járvány hatásairól.

HáziPatika.com: Melyek azok a termékenységi trendek, amelyek meghatározták az elmúlt tíz évet Magyarországon?

Magyarországon a népességfogyás üteme rendkívül gyors. Az ENSZ előrejelzése szerint, ha nem változik semmi, a jelenlegi 9,7 millió helyett 8,5 millióan leszünk 2050-ben, legalábbis az országhatáron belül. A népességfogyás nem magyar átok: egész Európa elöregszik.

Kovács Marcell: Az elmúlt tíz évben a születések száma kisebb ingadozásokkal, lassú ütemben, de emelkedett. 2011-ben 88 ezer baba született, 2021-ben 93 ezer. Ennél nagyobb volt az emelkedés a teljes termékenységi arányszámban. A mutató értéke 2011-ben 1,2 volt, 2021-ben 1,6. Azonban ez még mindig elmarad a reprodukciós szintet jelentő 2,1-es értéktől. A mutató azt fejezi ki, hogy egy nő élete folyamán hány gyermeknek adna életet. Ez az a bűvös szám, amit a társadalomnak ahhoz kellene elérnie, hogy a saját népességét újra tudja termelni.

dsada
Kovács Marcell szerint önagában a születésszám növelésével nem lehet megállítani a népességfogyást. Fotó: Fülöp Máté / Házipatika

HáziPatika.com: Milyen okai vannak a születésszám lassú emelkedésének?

Olvassa el a cikksorozat további cikkeit is!

Mérlegen a járvány: mi olvasható ki a magyar halálozási adatokból?

K. M.: A születések növekedése annak a következménye, hogy jelenleg folyamatosan csökkenő számú nő vállal több gyermeket. Illetve a gyermekvállalási kedv növekedésében bizonyára szerepe lehet az elmúlt években egyre több elemmel bővülő családpolitikai, otthonteremtési támogatásoknak is.

HáziPatika.com: A kormány szerint a születésszám növekedése az elmúlt tíz év családpolitikai intézkedéseinek köszönhető. Utóbbit bizonyítja szerintük a házasságkötések ugrásszerű növekedése is.

K. M.: Valóban házasodási boomnak vagyunk tanúi az elmúlt években Magyarországon. Tavaly 72 ezer házasság köttetett, kétszer annyi, mint 10 évvel korábban. Ez azonban nem jelenti egyúttal azt is, hogy automatikusan több gyerek születik. Úgy fogalmaznék, hogy a házasságkötések számának emelkedése nem garantálja, de lehetőséget ad a termékenységnövekedésre.

HáziPatika.com: A kormány azt is mondja, hogy a további népesedéspolitikai sikerekhez még tíz év kell. Valójában mennyi idő kell egy ilyen arányú népességcsökkenés megállításához?

K. M.: A demográfiában valóban hosszú időtávon mutatkoznak meg az eredmények. Kiegyensúlyozott, jól tervezhető környezet kell ahhoz, hogy ne befolyásolja bizonytalanság a családtervezést.

HáziPatika.com: Önmagában a gyermekvállalási kedv ösztönzésével meg lehet állítani a népességfogyást?

GDP-arányosan számolva Magyarország költi a legtöbb pénzt családpolitikára az egész világon, kiugró sikert mégsem tud felmutatni a kormány. Az Európai Bizottság szakértői szerint a népességfogyás javuláshoz magasabb színvonalú egészségügyi ellátásra, oktatási rendszerre, munkanélküli-ellátásra lenne szükség. A magyar támogatások leginkább a harmadik gyerek vállalását segítik, míg az első gyerekek mielőbbi megszületését kevésbé ösztönzi. Ez azért nagy baj, mert minél későbbre tolódik az első gyermek megszületése egy családban, annál kisebb az esély arra, hogy további gyerekeket vállalnak a szülők. Ezen a kutatók szerint az tud változtatni, ha az anyának van biztos állása, és vissza tud térni szülés után a munkaerőpiacra, a korábbi státuszának megfelelő pozícióba, ez viszont a jelenlegi magyar viszonyok között nem olyan egyszerű.

K. M.: Ha statisztikusként a tiszta demográfiai adatokból indulunk ki, akkor ez valóban csak korlátozott lehetőséget ad a pozitív változásra. A születések száma ugyanis szorosan összefügg a szülőképes korú nők számával. Az pedig korlátos, és ez értelemszerűen meghatározza a közeljövőt, mert ez egy csökkenő létszámú csoport.

HáziPatika.com: Mi kellene ahhoz, hogy csökkenjen a népességfogyás?

K. M.: Egy ország népességszámának alakulását a születések, halálozások száma, valamint a nemzetközi vándorlási egyenleg hármasa határozzák meg. A népesség folyamatos csökkenésének legfőbb oka nálunk a természetes fogyás, ami azt jelenti, hogy halálozások száma meghaladja a születésekét. Ez negyven éve így van. Változatlan nemzetközi vándorlási egyenleg mellett ahhoz, hogy mérséklődjön a népesség fogyása a születések számának emelkednie vagy a halálozásokénak csökkennie kellene. A legjobb, ha mindkettő bekövetkezik. Sajnos egyre kisebb létszámú női nemzedékek lépnek szülőképes korba, ami hosszabb távon a kismértékben emelkedő termékenység mellett is korlátozza a születések számának az emelkedését. Emellett a következő két évtizedben az időskorú, magasabb létszámú Ratkó-nemzedék miatt a halandóság javulása mellett is magasabb halálozással kell számolnunk.

dsada
Egyre kisebb létszámú női nemzedékek lépnek szülőképes korba. Fotó: Fülöp Máté / Házipatika

HáziPatika.com: Ráadásul a halálozásokat lerontotta, hogy sok idős ember halt meg a járvány két éve alatt.

K. M.: Ez sajnos így van. 2020-ban a koronavírus járvány őszi hulláma, 2021-ben a tavaszi és az őszi hullám is jelentős növekedést okozott a halálozások számában. Ez okozta a halálozások magas, 141, illetve 155 ezres számát. Az elmúlt két év halálozási többlete közel 37 ezer fő volt a járvány előtti 2019-hez képest. A tavalyi évet tekintve a halálozások száma a születésekénél nagyobb mértékben emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás a 2020. évi 49 ezerrel szemben 62 ezer fő volt, ami 27 százalékos emelkedést jelent. HáziPatika.com: A természetes migráció, vagy ahogy a statisztikusok mondják, a nemzetközi vándorlási egyenleg, hogyan befolyásolta a népességszám alakulását?

Kutatók szerint a népességfogyás egy bizonyos mérték után fenntarthatósági problémákhoz vezet. A lakosságszám csökkenése rontja a versenyképességet és megdrágítja az infrastruktúra, illetve a nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátórendszer fenntartását is. Ugyan minden országban más intézkedéscsomag működhet hatékonyan, a szakértők szerint úgy lehet mielőbb mérsékelni negatív demográfiai folyamatokat, ha a különböző szakpolitikákat összehangolják (népesedéspolitika, jól működő egészségügyi ellátórendszer, kivándorláspolitika, bevándorláspolitika).

K. M.: A nemzetközi vándorlás egyenlege az elmúlt tíz évben mindig pozitív volt, és mérsékelte a népességfogyást. A legnagyobb mértékben 2019-ben ellensúlyozta a bevándorlási többlet a népességszám csökkenését, ami egyrészt a bevándorló külföldi munkavállalók magas számának volt köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a külföldről visszavándorló magyarok száma emelkedik, és 2019 óta meghaladja a kivándorlókét. A koronavírus-járvány ellenére a nemzetközi vándorlás mérlege 2020-ban is pozitív volt, és enyhítette a népességfogyást, bár kisebb mértékben, mint az azt megelőző években. Kevesebb külföldi érkezett hazánkba, és sok itt élő külföldi hazatért, de ezzel egyidejűleg a hazatérő magyar állampolgárok száma is emelkedett.

HáziPatika.com: A nagyjából 40 ezer főre tehető szerb, román és ukrán vendégmunkás, a 150-200 ezerre tehető külföldi állampolgár, illetve az 1 millió magyar kettős állampolgár hogyan jelennek meg a népességi statisztikákban?

K. M.: A felsoroltak akkor jelennek meg a statisztikában, ha életvitelszerűen Magyarországon élnek, függetlenül attól, hogy milyen állampolgárságuk van. A KSH a lakónépességgel számol, ennek forrása a tízévenkénti népszámlálás. Ebből évről-évre "vezetjük tovább" a népességszámot, a halálozások, születések, a költözések száma alapján. A továbbvezetés tartalmazza a bevándorlás és a kivándorlás adatait is. Az unión belüli szabad mozgás miatt a kivándorlás az, aminek a nyomon követése a legnagyobb kihívás, nemcsak nekünk, de a külföldi statisztikai hivatalok számára is. Ehhez a KSH az egészségbiztosítási adatokra támaszkodik, mert a Magyarországon biztosítottak számának változása nagy pontossággal tájékoztat a külföldön tartózkodók számáról.

dsadsa
Októberben ismét lesz országos népszámlálás. Fotó: Fülöp Máté / Házipatika

Magyarországon tízévente végeznek országos népszámlást. A legutóbbi 2011-ben tartották, ekkor a népesség becsült száma 9,7 millió fő volt. A következőre tavaly került volna sor, de ezt a koronavírus-járvány miatt idén októberre halasztották. Az adatfelvételt 2022. október 1. és november 20. között tartják.

HáziPatika.com: Idén októberben ismét lesz országos népszámlás. Az itt maradó ukrajnai menekültek mennyire befolyásolhatják a népességfogyást?

K. M.: Általánosságban az országok közötti nagy népességmozgások, ha tartósnak bizonyulnak, jelentős hatást gyakorolhatnak a népességszámra. A jelenlegi helyzet kimenetele azonban egyáltalán nem látszik még, ezért nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni. Az októberi népszámlálás alapján erről is többet fogunk majd tudni.

HáziPatika.com: Érdekes, hogy a Belügyminisztérium adatai szerint Magyarország népessége idén januárban 150 ezerrel több, mint a KSH hasonló januári adata. Ez hogy lehetséges?

K. M.: Kétféle népességadatról van szó. A Belügyminisztérium az állandó népesség számát közli a bejelentett lakóhely alapján. A KSH adata viszont a lakónépességre vonatkozik, ami az életvitelszerűen Magyarországon tartózkodókat tartalmazza. Mindkét adat érvényes, a felhasználás céljától függ, hogy mikor melyik adatra van szükség.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)