A szegény nő szül, a gazdag nem

HáziPatika

Az illetékesek azt állítják, megfelelő családpolitikával kell megállítani a népességcsökkenést Magyarországon, pedig a népesedés szakértők megmondták, hogy azzal önmagában nem lehet. A termékenységi ráta ugyan a válság mélypontja óta folyamatosan javul, ez kevés a népességfogyás megállításához.

Gyermekvállalás a válság után

Továbbra is fogy a magyar

2018. február 23-án számoltunk be róla, hogy a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint tavaly negyvenezer fővel csökkent Magyarország népessége. A pontos népességi adatokat a linkre kattintva érheti el.

A családpolitika nem fogja megállítani a népességfogyást, akkor sem, ha ezt ígérik - írja cikkében a G7, amely szerint a családpolitikára sokat költünk, de ezek a termékenység növelését célzó programok önmagukban mégsem segítik hatékonyan a népesedési problémánk megoldását.

Mint írják, termékenységi ráta ide vagy oda, az ország legszegényebb, északi vidékein jóval több, a leggazdagabb központi régióban pedig jóval kevesebb gyermeket szülnek a szülőképes korú nők, mint a válság előtt.

Magyarországon 1981 óta fogy a népesség

A lap szerint a népességszám változását négy tényező befolyásolja: a születések és a halálozások száma, illetve a kivándorlás és a bevándorlás mértéke. Magyarországon 1981 óta fogy a népesség, és ahhoz, hogy ez a folyamat ténylegesen meg tudjon állni, az államnak mind a négy területen hatékony szakpolitikai szabályozást kellene kialakítania.

Magyarországon 1981 óta fogy a népesség, csecsemő, újszülött, kisbaba, népesség népességcsökkenés népességfogyás születés szülés népesedéspolitika
 1981 óta fogy a népesség

Vagyis a népességcsökkenés megállításához kell egy sikeres család-, illetve inkább egy átfogó népesedéspolitika, ami hatékonyan támogatja a családok által tervezett gyermekek megszületését, egy jól működő egészségügyi ellátórendszer, amelynek köszönhetően stabilan javul a várható élettartam, kivándorláspolitika, aminek célja, hogy a kivándorlás mértékét alacsony szinten stabilizálja, illetve hogy a visszavándorlást támogassa, hogy mérsékelt számban, de folyamatosan érkezzen fiatal korstruktúrájú bevándorló népesség hazánkba - állapították meg Kapitány Balázs és Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének demográfusai a tavaly megjelent Hegymenet című könyvbe írt, Hitek, tévhitek és tények a népességcsökkenés megállításáról című írásukban, ami az Indexen is megjelent.

Rosszak a kilátások

A jelenlegi népesség-előreszámítások szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a következő 50 évben folyamatosan csökkenni fog a magyar népesség lélekszáma, és még jobban elöregszik a társadalom.

Baj, ha fogy a népesség

A népességfogyással az a baj, hogy egy bizonyos mérték után fenntarthatósági problémákhoz vezet. A lakosságszám csökkenése ugyanis rontja a versenyképességet és megdrágítja az infrastruktúra, illetve a nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátórendszer fenntartását is.


Ugyan minden országban más intézkedésmix működhet hatékonyan,  a szakértők szerint úgy lehet mielőbb mérsékelni  negatív demográfiai folyamatokat, ha a különböző szakpolitikákat összehangolják. A népességcsökkenés tényleges megállítására tett erőfeszítésekről és megoldásokról itt olvasat bővebben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt több helyen tartósan párás és ködös marad az idő, az alacsonyszintű rétegfelhőzetből helyenként hószállingózás, ónos szitálás kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag