"Megbeszéltem a lányommal, hogy átadja-e a szobáját egy kárpátaljai családnak"

A határ menti településeken számos magyar család fogad be saját otthonába Ukrajnából érkező menekülteket.

Revák Pál, aki feleségével és két gyermekével hagyta hátra az ukrajnai Beregszászt. A híradóból tudták meg, hogy kitört a háború, és ez váratlanul érte őket, menekülniük kellett. A házukat bezárták, autójukat hátrahagyták, ahogy egy kis traktort is. Mindössze két táskával jöttek, a gyerekek is hoztak egy-egy hátizsákot - olvasható az InfoRádió riportjában.

dasds
Ukrajnai menekültek a Beregsurányi határátkelőnél magyar katonák gyűrűjében. Fotó: Getty Images

A férfi odahaza méhészkedett és kertészkedett, a felesége egy telefontársaságnál dolgozott és manikűrözött. Kisfiuk 7, kislányuk 13 éves. A magyarországi családdal az interneten ismerkedtek meg. "Úgy voltam ezzel, hogy a gyerekek tapasztalják meg, milyen az, hogy valakin segítünk" - mondta a Jármiban élő Hadnagy Ferenc. "Az volt az első, hogy megbeszéltem a lányommal, hogy átadja-e szobáját egy kárpátaljai családnak" - mondta a lapnak.

Háromszobás, száz négyzetméteres házukat osztották most meg a négyfős családdal. A feleségével a nappaliban alszanak, két lány a másik szobában, a vendégek a harmadik szobában. Azt mondta a családfő, hogy sajnálja ezeket az embereket. Ő sem Magyarországon született, Erdélyből jött, így át tudja érezni, hogy milyen most az életük.

A beregszászi család érkezése óta önkéntesként segíti honfitársait. A 13 éves kislány 5 nyelven beszél - a tiszabecsi határnál állt be tolmácsnak. A beregszászi férfi úgy gondolja, végleg át fognak költözni Kárpátaljáról, mert eddig sem volt rózsás a helyzet, de már nem látják ott a gyermekeik jövőjét. "A munkától nem félünk, világéletünkben dolgoztunk" - jegyezte meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: