"Megbeszéltem a lányommal, hogy átadja-e a szobáját egy kárpátaljai családnak"

A határ menti településeken számos magyar család fogad be saját otthonába Ukrajnából érkező menekülteket.

Revák Pál, aki feleségével és két gyermekével hagyta hátra az ukrajnai Beregszászt. A híradóból tudták meg, hogy kitört a háború, és ez váratlanul érte őket, menekülniük kellett. A házukat bezárták, autójukat hátrahagyták, ahogy egy kis traktort is. Mindössze két táskával jöttek, a gyerekek is hoztak egy-egy hátizsákot - olvasható az InfoRádió riportjában .

dasds
Ukrajnai menekültek a Beregsurányi határátkelőnél magyar katonák gyűrűjében. Fotó: Getty Images

A férfi odahaza méhészkedett és kertészkedett, a felesége egy telefontársaságnál dolgozott és manikűrözött. Kisfiuk 7, kislányuk 13 éves. A magyarországi családdal az interneten ismerkedtek meg. "Úgy voltam ezzel, hogy a gyerekek tapasztalják meg, milyen az, hogy valakin segítünk" - mondta a Jármiban élő Hadnagy Ferenc. "Az volt az első, hogy megbeszéltem a lányommal, hogy átadja-e szobáját egy kárpátaljai családnak" - mondta a lapnak.

Háromszobás, száz négyzetméteres házukat osztották most meg a négyfős családdal. A feleségével a nappaliban alszanak, két lány a másik szobában, a vendégek a harmadik szobában. Azt mondta a családfő, hogy sajnálja ezeket az embereket. Ő sem Magyarországon született, Erdélyből jött, így át tudja érezni, hogy milyen most az életük.

A beregszászi család érkezése óta önkéntesként segíti honfitársait. A 13 éves kislány 5 nyelven beszél - a tiszabecsi határnál állt be tolmácsnak. A beregszászi férfi úgy gondolja, végleg át fognak költözni Kárpátaljáról, mert eddig sem volt rózsás a helyzet, de már nem látják ott a gyermekeik jövőjét. "A munkától nem félünk, világéletünkben dolgoztunk" - jegyezte meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: