Majomhimlő: beoltanák, akinek több szexpartnere van

Kiterjesztik a majomhimlő elleni védőoltással beoltható személyek körét Ausztriában. Ennek értelmében már a kockázati csoportba tartozó személyek is részesülhetnek védőoltásban – például azok, akiknek több szexpartnerük is van.

Az osztrák Nemzeti Oltási Testület (NIG) legfrissebb ajánlása szerint a jövőben az egészségügyi személyzet mellett a kockázati csoportba tartozó személyek is részesülhetnek majomhimlő elleni védőoltásban. Az oltást eddig az orthopoxvírusokra szakosodott laborok munkatársai, a kontaktszemélyek, valamint azok vehették igénybe, akik olyan térségben élnek, ahol több esetet is regisztráltak.

majomhimlő, majomhimlő elleni oltás
Beoltanak egy amerikai egészségügyi dolgozót a majomhimlő ellen. Fotó: Jill Connelly/Bloomberg/Getty Images

Kiknél a legnagyobb a megfertőződés esélye?

Az osztrák egészségügyi tárca tehát már kiterjesztette a beoltandó, illetve beoltható személyek körét. Ez alapján már a majomhimlő-vírussal kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozók és a laborszemélyzet is kaphat oltást. Ugyanez igaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által rizikócsoportnak nevezett személyekre, vagyis a több szexuális partnerrel kapcsolatban álló 18 év felettiekre, különösen a meleg férfiakra.

Bár a koronavírus-járványnak még nincs vége, máris itt egy újabb fertőző betegség, ami világszerte terjed: a majomhimlő. Az új kórról rengetegféle információ kering mostanában – ezek egy része azonban nem igaz. Most leszámolunk néhány igen elterjedt, majomhimlővel kapcsolatos álhírrel.

Egyelőre szükségtelen mindenkit beoltani

Egyébként az Ausztriában hivatalosan regisztrált 217 fertőzötthöz képest a valódi szám jóval nagyobb lehet Christian Posch, a hietzingi klinika bőrgyógyászati osztályának vezetője szerint. Mindazonáltal az osztrák egészségügyi hatóságok szerint egyelőre nincs szükség a teljes lakosság immunizálására a majomhimlővel szemben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: