Koronavírus: újabb szakma került óriási bajba

A koronavírus-járvány miatt számtalan szakma került végveszélybe, a többi között a látszerészek is nehéz helyzetben vannak. A hazai optikák bevétele látványosan lecsökkent, 50-60 ezer ember megélhetése forog kockán.

Koronavírus: így segítenek a magyar családoknak A koronavírus-járvány lassítása, a magyar emberek egészsége, illetve a szociális ellátásban résztvevők és a családok védelme érdekében újabb rendkívüli intézkedést rendelt el a kormány. Részletek itt.

A fertőzésveszély miatt a szemorvosokhoz hasonlóan az optometristák is gyakorlatilag felfüggesztették a látásvizsgálatokat, és ezzel az optikák gazdaságilag ellehetetlenültek. Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke a Világgazdaságnak elmondta, Magyarországon 1200 optikai szaküzlet működik, közülük 200 hálózatban, a beszállító cégek száma pedig 80-ra tehető. A mostani helyzetben az üzletek mintegy 60 százaléka van nyitva, de sokszor ezek is csak ügyeleti rendszerben, hogy tudjanak segíteni, ha valamilyen baleset történik a látást segítő eszközökkel.

A koronavírus-járvány miatt az optikák gazdaságilag ellehetetlenültek
A koronavírus-járvány miatt az optikák gazdaságilag ellehetetlenültek

10 százalék alá csökkent a bevételük

Karvázy Attila, a Magyar Optikus Ipartestület (MOI) elnöke is arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány katasztrofálisan érinti az optikai szakmát. Mint hangsúlyozta, az üzletek árbevétele 10 százalék alá csökkent az utóbbi hetekben. A MOI és a Magyar Látszerész Szövetség ezért közösen megfogalmazott egy beadványt, amelyben mentességet kérnek a vállalkozások számára a járulékbefizetések alól.

A hazai optikákban egyébként 13-14 ezren dolgoznak, vagyis 50-60 ezer ember megélhetése került veszélybe. A cégek közel negyede megszüntette az alkalmazottai munkaviszonyát, vagy fizetés nélküli szabadságra küldte őket.

Nem biztos, hogy elég a 14 napos karantén a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció