Koronavírus: oltottként is megfertőzhetünk másokat?

A klinikai tesztek eredményei és a való élet tapasztalatai egyaránt azt mutatják, hogy a koronavírus elleni védőoltások hatékonyan csökkentik a súlyos megbetegedés, a kórházba kerülés és az elhalálozás kockázatát. De vajon azt is megelőzik, hogy az oltottak egy esetleges megfertőződés esetén továbbadják a kórt másoknak?

Az oltási kampány előrehaladtával egyre több járványügyi korlátozást enyhítenek, köztük a gyülekezési és maszkviselési szabályokat is. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy biztonságban vannak-e a már beoltottak környezetében azok, akik még nem kaptak védőoltást a koronavírus ellen. Erre kereste a választ a MedicalXpress cikke.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Az oltottak valószínűleg sokkal kisebb eséllyet terjesztik a kórt.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Biztató eredmények

Az immunológusok véleménye szerint a vírusos megbetegedések ellen védő oltások általában az adott vírusok továbbadását is megakadályozzák az immunizálást követően. Azonban nehéz 100 százalékos bizonyossággal megállapítani, hogy valóban nem terjeszik-e az adott kórokozót az oltottak. Az új típusú koronavírus tekintetében pedig ez különösen nagy kihívást jelent, hiszen a tünetmentes, valamint a lappangás időszakában járó, tüneteket egyelőre még nem mutató betegek is meg tudnak fertőzni másokat, miközben sokan sosem tudják meg, hogy elkapták a vírust. Ráadsául a védőoltás ellenére megfertőződött személyek is többnyire tünetmentesek maradnak. Egyes kutatási eredmények szerint azonban arra engednek következtetni, hogy mivel az oltottak körében nagymértékben visszaesik a fertőzések száma, valószínűleg a továbbfertőzés rizikója is jelentősen mérséklődik.

A sterilizáló immunitás a kulcs

Koronavírus: ennyien betegedtek meg az oltás után - kattintson!

A szakemberek azt is kiderítették már, hogy a koronavírus elleni védőoltás első adagjának beadatása után megfertőződött személyek szervezetében is alacsonyabb volt a vírusszám, mint azok esetében, akik nem kaptak oltást. Ez tehát arra utalhat, hogy az oltottak kevésbé fertőzőek, mint az oltatlanok. Egy korai, egyelőre nem ellenőrzött vizsgálat eredményei pedig azt mutatták, hogy a Moderna-féle vakcinával beoltottak orr- és szájnyálkahártyáján is antitestek találhatóak, amelyek jó eséllyel megakadályozzák, hogy a koronavírus bejussok a szervezetbe. Ha ez igaz, akkor kijelenthető, hogy az immunizáltak többségénél kialakul az úgynevezett sterilizáló immunitás, így az érintettek sem elkapni, sem terjeszteni nem tudják a fertőzést.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy továbbra sem létezik 100 százalékos hatékonysággal bíró vakcina, ráadásul mindig lesznek olyan személyek, akik valamilyen okból nem oltatják be magukat. Épp emiatt fontos, hogy ameddig csak szükségesnek látják a járványügyi szakértők, betartsuk a koronavírus-járvány miatt bevezetett, még érvényben lévő óvintézkedéseket.

Ezek az oltások is védhetnek a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)