Koronavírus: nem mindegy mekkora a vírusterhelés

Attól is függhet az új koronavírus fertőzés miatt kialakuló Covid-19 súlyossága, hogy hány beteggel találkoztunk, s így mennyi vírus került a szervezetünkbe. Ezért is fontos, hogy mindenki maradjon otthon.

Több mint félmillió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak világszerte, s a megbetegedések száma az elmúlt 24 órában 61 ezerrel nőtt. Immár az Egyesült Államok a legfertőzöttebb, ahol egyetlen nap alatt 18 ezer új Covid-19 beteget jelentettek, s ezzel az bizonyított esetek száma megközelíti a 86 ezret. Ahogyan arról a HáziPatika.com-on is beszámoltunk, több mint 3 milliárd embert szólítottak már fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. De mi a kapcsolat ezen intézkedések és a vírusterhelés között?

Mi az a vírusterhelés?

A vírusterhelés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mennyi vírus található az adott ember szervezetében. Ez általában egységnyi vérben vagy vérplazmában kimutatható mennyiségre utal. A kifejezést gyakran használják például annak meghatározására, hogy egy HIV-beteg hogyan reagál az antivirális gyógyszerekre. Ha jól, akkor csökken a vírusterhelése.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Mi a jelentősége ennek a Covid-19 esetében?

A Covid-19 annak a felsőlégúti tünetekkel járó, súlyos esetben tüdőgyulladást okozó betegségnek a neve, melyet az új koronavírus okoz. Korábbi kínai beszámolók szerint pedig, minél súlyosabbak voltak egy betegnél afertőzésokozta Covid-19 tünetei és a betegség lefolyása, annál több volt a szervezetében kimutatható vírus mennyisége - mondta Dr. Edward Parker, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója. Ugyanezt tapasztalták korábban a SARS és az influenza esetében is. Amikor ugyanis valaki megfertőződik a vírussal, azután a kórokozó már a szervezetén belül, a sejtjeiben szaporodik tovább.

A The Lancet című neves orvosi folyóiratban megjelent elemzés szerint a vírusterhelés a betegség kezdetén a legnagyobb a Covid-19-ben szenvedő pácienseknél. Ez lehet a magyarázat a világjárvány gyors terjedésére is.

Nem mindegy, mekkora a fertőző dózis

Mivel az influenza kezelésére használt antivirális szerek nem működnek a Covid-19 esetében, ezért a legjobb, amit a tehetünk, amíg megtalálják a betegség gyógymódját vagy a vírus elleni vakcinát, hogy megpróbáljuk elkerülni a fertőződést. Nem véletlenül szabnak a világ mind több országában korlátokat a lakosság szabad mozgásának. Magyarországon például március 28-tól korlátozzák a kijárást, bízva abban, hogy ezzel lassítható a fertőzés terjedésének üteme.

Szakértők szerint négy lehetséges forgatókönyv létezik a koronavírus-járvány jövőjét illetően. A legrosszabb lehetőség szerint az emberiség akár több mint fele is áteshet a fertőzésen. Kattintson a részletekért.

Dr. Parker szerint most "döntő fontosságú", hogy minimalizáljuk az emberek megfertőződésének esélyét. Főképp, hogy nem mindegy, mekkora "fertőző dózisnak" vagyunk kitéve, s mennyiszer. "Azt a vírusmennyiséget, aminek a fertőzés kezdetén vagyunk kitéve, fertőző dózisnak nevezzük" - magyarázza a szakember, hozzátéve: influenza esetében például növeli a megbetegedés esélyét, ha nagyobb dózisnak vagyunk kitéve. "Egereken végzett vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy az alacsony vírusmennyiségnek való ismételt kitettség ugyanolyan fertőző lehet, mint egyetlen nagy dózis" - mondta Dr. Parker. Hangsúlyozta, ezért elengedhetetlen, hogy korlátozzuk a fertőzés esélyét, hiszen akár egy igazolt Covid-19-beteggel találkozunk, aki köhögés közben nagy mennyiségű vírust terjeszt, akár több tünetmentessel, akik kis mértékben szórják a vírust, megbetegedhetünk.

"Ha tüneteket észlelünk magunkon, nagyon szigorúan be kell tartani az önkéntes karantént, hogy csökkentsük mások megfertőzésének esélyét" - tette hozzá.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Még jobban leegyszerűsítve, ha a betegségünk súlyossága függ attól, hogy mennyi vírussal fertőződtünk meg, s mennyi kezd bennünk tovább szaporodni, akkor beláthatjuk, saját érdekünk minimalizálni az akár már láthatóan beteg, és az akár tünetmentes, de a vírust esetleg már hordozó emberekkel való találkozások számát.

Tehát például egy zárt térben, zsúfolt helyen, ahol sok lehet a még tünetmentes, de már koronavírussal fertőzött ember, sokkal nagyobb eséllyel kapjuk el a levegőbe nagyobb mennyiségben került vírust. S így lehet, hogy több kórokozó kerül a szervezetünkbe, mint amivel még immunrendszerünk képes megbirkózni, ez pedig később súlyosabb lefolyású betegséget okohat. Ráadásul nemcsak magunknak ártunk, hiszen amikor a zsúfolt helyről hazatérünk, már visszük magunkkal - még tünetmentesen - a vírust, s így nagy valószínűséggel a családunkat is megfertőzzük. Ezért kell betartani a távolságtartásra vonatkozó minimum 1,5 méteres előírásokat.

Forrás: Skynews

Szándékosan ráköhögött a friss bolti termékekre egy vevő, 11 millió forintnyi áru ment a kukákba - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció