Koronavírus: nem mindegy mekkora a vírusterhelés

Attól is függhet az új koronavírus fertőzés miatt kialakuló Covid-19 súlyossága, hogy hány beteggel találkoztunk, s így mennyi vírus került a szervezetünkbe. Ezért is fontos, hogy mindenki maradjon otthon.

Több mint félmillió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak világszerte, s a megbetegedések száma az elmúlt 24 órában 61 ezerrel nőtt. Immár az Egyesült Államok a legfertőzöttebb, ahol egyetlen nap alatt 18 ezer új Covid-19 beteget jelentettek, s ezzel az bizonyított esetek száma megközelíti a 86 ezret. Ahogyan arról a HáziPatika.com-on is beszámoltunk , több mint 3 milliárd embert szólítottak már fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. De mi a kapcsolat ezen intézkedések és a vírusterhelés között?

Mi az a vírusterhelés?

A vírusterhelés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mennyi vírus található az adott ember szervezetében. Ez általában egységnyi vérben vagy vérplazmában kimutatható mennyiségre utal. A kifejezést gyakran használják például annak meghatározására, hogy egy HIV-beteg hogyan reagál az antivirális gyógyszerekre. Ha jól, akkor csökken a vírusterhelése.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Nem mindegy, hogy milyen súlyos a Covid-19 beteg állapota, otthonában lábadozhat, vagy az intenzívre kerül. Fotó: Getty Images

Mi a jelentősége ennek a Covid-19 esetében?

A Covid-19 annak a felsőlégúti tünetekkel járó, súlyos esetben tüdőgyulladást okozó betegségnek a neve, melyet az új koronavírus okoz. Korábbi kínai beszámolók szerint pedig, minél súlyosabbak voltak egy betegnél a fertőzés okozta Covid-19 tünetei és a betegség lefolyása, annál több volt a szervezetében kimutatható vírus mennyisége - mondta Dr. Edward Parker, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója. Ugyanezt tapasztalták korábban a SARS és az influenza esetében is. Amikor ugyanis valaki megfertőződik a vírussal, azután a kórokozó már a szervezetén belül, a sejtjeiben szaporodik tovább.

A The Lancet című neves orvosi folyóiratban megjelent elemzés szerint a vírusterhelés a betegség kezdetén a legnagyobb a Covid-19-ben szenvedő pácienseknél. Ez lehet a magyarázat a világjárvány gyors terjedésére is.

Nem mindegy, mekkora a fertőző dózis

Mivel az influenza kezelésére használt antivirális szerek nem működnek a Covid-19 esetében, ezért a legjobb, amit a tehetünk, amíg megtalálják a betegség gyógymódját vagy a vírus elleni vakcinát, hogy megpróbáljuk elkerülni a fertőződést. Nem véletlenül szabnak a világ mind több országában korlátokat a lakosság szabad mozgásának. Magyarországon például március 28-tól korlátozzák a kijárást , bízva abban, hogy ezzel lassítható a fertőzés terjedésének üteme.

Szakértők szerint négy lehetséges forgatókönyv létezik a koronavírus-járvány jövőjét illetően. A legrosszabb lehetőség szerint az emberiség akár több mint fele is áteshet a fertőzésen. Kattintson a részletekért.

Dr. Parker szerint most "döntő fontosságú", hogy minimalizáljuk az emberek megfertőződésének esélyét. Főképp, hogy nem mindegy, mekkora "fertőző dózisnak" vagyunk kitéve, s mennyiszer. "Azt a vírusmennyiséget, aminek a fertőzés kezdetén vagyunk kitéve, fertőző dózisnak nevezzük" - magyarázza a szakember, hozzátéve: influenza esetében például növeli a megbetegedés esélyét, ha nagyobb dózisnak vagyunk kitéve. "Egereken végzett vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy az alacsony vírusmennyiségnek való ismételt kitettség ugyanolyan fertőző lehet, mint egyetlen nagy dózis" - mondta Dr. Parker. Hangsúlyozta, ezért elengedhetetlen, hogy korlátozzuk a fertőzés esélyét, hiszen akár egy igazolt Covid-19-beteggel találkozunk, aki köhögés közben nagy mennyiségű vírust terjeszt, akár több tünetmentessel, akik kis mértékben szórják a vírust , megbetegedhetünk.

"Ha tüneteket észlelünk magunkon, nagyon szigorúan be kell tartani az önkéntes karantént, hogy csökkentsük mások megfertőzésének esélyét" - tette hozzá.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Még jobban leegyszerűsítve, ha a betegségünk súlyossága függ attól, hogy mennyi vírussal fertőződtünk meg, s mennyi kezd bennünk tovább szaporodni, akkor beláthatjuk, saját érdekünk minimalizálni az akár már láthatóan beteg, és az akár tünetmentes, de a vírust esetleg már hordozó emberekkel való találkozások számát.

Tehát például egy zárt térben, zsúfolt helyen, ahol sok lehet a még tünetmentes, de már koronavírussal fertőzött ember, sokkal nagyobb eséllyel kapjuk el a levegőbe nagyobb mennyiségben került vírust. S így lehet, hogy több kórokozó kerül a szervezetünkbe, mint amivel még immunrendszerünk képes megbirkózni, ez pedig később súlyosabb lefolyású betegséget okohat. Ráadásul nemcsak magunknak ártunk, hiszen amikor a zsúfolt helyről hazatérünk, már visszük magunkkal - még tünetmentesen - a vírust, s így nagy valószínűséggel a családunkat is megfertőzzük. Ezért kell betartani a távolságtartásra vonatkozó minimum 1,5 méteres előírásokat.

Forrás: Skynews

Szándékosan ráköhögött a friss bolti termékekre egy vevő, 11 millió forintnyi áru ment a kukákba - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: