Koronavírus: mit tegyenek az idősek?

Azt már sokszor hallottuk, hogy az új típusú koronavírus különösen az idősebbekre és a betegekre veszélyes, ezért a krónikus betegségekkel is küzdő 65 év felettieknek kifejezetten nagy elővigyázatosság ajánlott. De vajon azoknak az időseknek is a négy fal közt kellene maradniuk, akik egyébként makkegészségesek?

A koronavírus-járvány kínai áldozatainak 80 százaléka 60 évnél idősebb volt, emellett pedig több ország adataiból is az látszik, hogy a szív-, vese-, tüdő- vagy cukorbetegséggel küzdő fertőzöttek sokkal nagyobb valószínűséggel kerülnek súlyos állapotba vagy halnak meg. Ráadásul az idősebbek és a krónikus betegek immunrendszere egyébként is gyengébb, így védtelenebbek a betegségekkel szemben. Ezek alapján tehát elmondható, hogy a veszélyeztetettek valóban az otthonukban vannak a legnagyobb biztonságban. Egy szakember viszont most olyan kérdéssort állított össze, amely segíthet eldönteni az egyébként jó egészségi állapotnak örvendő időseknek, hogy mennyire kell elővigyázatosnak lenniük.

koronavírus, koronavírus veszély, koronavírus idősek, koronavírus megelőzés, koronavírus kockázat
koronavírus, koronavírus veszély, koronavírus idősek, koronavírus megelőzés, koronavírus kockázat

Öt kérdés, öt válasz

Az ötkérdéses módszert egy amerikai gerontológus professzor, Dr. John Morley találta ki, aki a "törékeny", vagyis a FRAIL szó betűit felhasználva tesz fel kérdéseket, hogy kiderítse, az adott ember mennyire veszélyeztetett a koronavírus szempontjából. Az "F"-fel a fáradtságra kérdez rá, az R-rel a rugalmasságra, ellenálló képességre, az A-val (aerobic) az adott személy fittségére az I-vel (illnesses) a betegségek számára, az L-lel (loss of weigth) pedig a súlycsökkenésre.

Az öt megválaszolandó kérdés tehát így hangzik:

  • Folyton fáradt?

  • Fel tud menni gond nélkül egy lépcsősoron?

  • Tud egy háztömbnyit sétálni?

  • Ötnél több betegséggel küzd?

  • Fogyott mostanában?

Ha valaki ezek közül legalább háromra igennel válaszol, akkor inkább vonuljon önkéntes karanténba és legyen nagyon elővigyázatos, amíg véget nem ér a koronavírus okozta járvány. De már akkor sem árt odafigyelni, ha csak egyre igennel felelt az érintett - véli a szakember.

Konkrét javaslatok

Koronavírus: sokaknál ez az új tünet jelentkezik - olvassa el a részleteket!

Egy San Franciscó-i gerontológus, Leslie Kernisan konkrét javaslatokkal is próbál segíteni az időseknek. Azt tanácsolja, ha mindenképp ki kell menniük az üzletekbe, viseljenek szövetkesztyűt, a koronavírus ugyanis kevesebb ideig életképes a puha felületeken. Telefonjukat lehetőleg ne nyomkodják, amikor úton vannak, de legjobb, ha otthon hagyják a mobiljukat - ugyanis az eszköz teljes felülete kiválóan alkalmas a kórokozók megtelepedésére.

Ha úgy érezzük, idős szüleink, hozzátartozóink nem tartják be a megelőzés miatt szükséges óvintézkedéseket, akkor ne oktassuk ki őket, inkább beszélgessünk velük. Kérdezzük meg őket, mit tudnak a koronavírusról, és mit terveznek a következő hetekre.

További tanácsok

Mivel nem tudhatjuk előre, hogy meddig tart még a koronavírus-járvány, akár hosszú távú, hónapokig tartó otthonlétre is fel kell készülnünk. A jó közérzeten és a jólléten azonban jelentősen ronthat a tartós bezártság, ezért természetesen időnként mindenkinek ajánlott egy-egy rövid sétát tenni. Mozogni biztonságos, de ezt az idősebbek inkább otthon tegyék - tanácsolja Dr. Paul Tatum professzor.

A sok pihenés is jót tesz, de az idősek lehetőleg kerüljék az altatókat. Fontos továbbá, hogy mindenki tájékozódjon az aktuális helyzetről - de ne nézzék folyton a híreket a tévében és az interneten, ez ugyanis csak növelné a szorongást. A 65 év felettiek lehetőség szerint maradjanak otthon, de ha valamire szükségünk lenne, ne féljenek segítséget kérni családtól, ismerőseiktől, a szomszédoktól vagy az önkormányzattól - zárta gondolatait a szakember.

Forrás: webmd.com

97 éves koreai nő épült fel a koronavírusból - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció