Koronavírus: megfertőződött egy újszülött

Úgy tűnik, a gyermekek nem kapják el az anyaméhben az új koronavírust édesanyjuk fertőzöttsége esetén - állapította meg egy új kínai tanulmány. Eközben viszont Londonban egy újszülöttnél is kimutatták a fertőzést.

Ausztrál kutatók hatásos gyógymódot találhattak a COVID-19-re. Részletek itt.

A Huazsong Tudományos és Technikai Egyetem kutatói összesen négy olyan koronavírus-fertőzött kismamát vontak be kutatásukba, akik a kínai Vuhanban adtak életet gyermeküknek a közelmúltban. A négy újszülött közül három mintájában nem igazoltak légzőszervi fertőzést a laboratóriumi tesztek, míg a negyedik esetben az édesanya nem járult hozzá a vizsgálat lefolytatásához. Egyik gyermeknél sem jelentkeztek olyan, a COVID-19 megbetegedésre jellemző tünetek, mint alázvagy a köhögés, habár elővigyázatosságból mindegyiküket újszülött intenzív osztályon különítették el kezdetben.

Kínai kutatók szerint az anya koronavírus-fertőzöttsége nem veszélyezteti az újszülötteket
Kínai kutatók szerint az anya koronavírus-fertőzöttsége nem veszélyezteti az újszülötteket

Az egyik baba három napig enyhe légzési nehézségekkel küzdött, emiatt nem invazív gépi lélegeztetéssel kezelték. Ezen felül rajta és az egyik másik gyermek testén is bőrkiütések jelentek meg, amik aztán maguktól elmúltak. Dr. Jalan Liu, a tanulmány egyik szerzője elmondta, nem lehet megmondani, hogy az említett panaszok kapcsolatban álltak-e az anya koronavírus-fertőzöttségével. Mindazonáltal mostanáig mind a négy újszülött egészséges maradt, valamint a kismamák is gond nélkül kigyógyultak a COVID-19-ből.

Nem ez az első kutatás a közelmúltból, amely nem talált bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a vírusfertőzés (SARS-CoV-2) átterjedhetne anyáról gyermekére. Egy korábbi, kilenc várandós nő bevonásával lefolytatott vizsgálat szintén hasonló eredményekkel zárult. Akkor mind a kilenc gyermek császármetszéssel jött világra, míg a mostani négy esetből háromban döntöttek a beavatkozás mellett. "A szülészeink úgy gondolták, afertőzésszülés közbeni és utáni átadásának megelőzése szempontjából biztonságosabb lehet, ha császármetszést végeznek" - árulta el Liu, hozzátéve, hogy további kutatásokra lesz szükség annak kiderítésére, mennyire tekinthető biztonságosnak a hüvelyi szülés.

A mostani tanulmány a Frontiers in Pediatrics online felületén jelent meg március 16-án.

Londonban kimutatták a fertőzést egy újszülöttnél

Dacára a kínai kutatási eredményeknek, egy brit eset arra enged következtetni, hogy a koronavírus-fertőzést talán mégis elkaphatják édesanyjuktól az újszülöttek. Egy terhessége végén járó nőt tüdőgyulladással és COVID-19 gyanújával szállítottak a londoni North Middlesex kórházba. A labortesztek eredménye csupán azt követően érkezett meg, hogy március 14-én életet adott gyermekének. Kiderült, hogy az anya koronavírus-fertőzött, ahogy a szülés után néhány perccel vett minták tanúsága alapján az újszülött is elkapta a vírust. Azt ugyanakkor az orvosok sem tudják megmondani, hogy a kicsi már a méhben megfertőződött-e, vagy csupán a szülés közben érintkezett a kórokozóval.

Forrás: eurekalert.org; theguardian.com

Milyen élelmiszerekre, gyógyszerekre, egyéb eszközökre lehet szükség, ha esetleg hosszabb időre házi karanténban kellene maradnunk otthonunkban? Az nlc.hu vonatkozó cikkét ide kattintva olvashatja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció