Koronavírus: megcsillant a remény Olaszországban

Bár az áldozatok száma napról napra közel ugyanannyi, az új betegeké minimálisan mérséklődött. A heteken át kritikus helyzetet átélő Bergamóban pedig tegnap végre magasabb volt a kórházból gyógyultan hazatérők száma, mint az új betegeké.

Még mindig hétszáz felett van Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely a járvány helyi megjelenése óta elérte a 14 681-et - közölte péntek esti tájékoztatóján Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője. Az elmúlt 24 órában a járvány következtében elhunytak száma 766 volt, a megelőző 760-hoz képest. Olaszországban 77-re emelkedett a járványban elhunyt orvosok száma.

Már több mint 6500 ember életét követelte a koronavírusjárvány Franciaországban, Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse szerint ugyanakkor még nem érték el a járványgörbe tetejét. Kattintson a részletekért.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt elenyésző mértékben csökkent az elmúlt napi 2477-hez képest 2339-re. A gyógyultak száma elérte a 19 758-at, s talán egy kis reményt adhat, hogy Bergamóban tegnap több gyógyult tért haza a kórházakból, mint amennyi új beteget felvettek. A gyógyultakat és a halottakat is számolva az eddig azonosított fertőzöttek száma elérte a 119 827-et. Emelkedett a naponta végzett vírustesztek száma: március 13-án naponta tízezret, most már mintegy napi negyvenezret végeznek, jelentős többségüket Lombardia és Veneto tartományban.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Autós tesztpontot is felállítottak az egyik klinika előtt a járvány elleni védekezés részeként Torinóban. Fotó: Diego Puletto/Getty Images

A többség házi karanténban van

A márciusban bevezetett szigorú óvintézkedések, amelyeket a kormány egyenlőre április 13-ig hosszabbított meg, akár május közepéig is eltarthatnak - hangoztatta a polgári védelem vezetője. A jelenleg diagnosztizált több mint 85 ezer fertőzött hatvankét százaléka házi karanténban tartózkodik, az intenzív osztályokon több mint négyezer beteget kezelnek, de az utóbbi egy nap alatt az egész országban 15 beteget kellett intenzívre szállítani. Elhangzott, hogy az intenzív ellátásra szoruló betegek átlagosan tíz-tizenöt napot töltenek ezen a kórházi osztályon.

Napi 40 ezer teszt

Eddig több mint 619 ezer vírustesztet végeztek: március 13-án még naponta tízezret, az utolsó két napban több mint negyvenezret naponta, többségüket Lombardiában és Veneto tartományban. Arra a kérdésre, hogy ha a növekvő tesztszámmal nem csökken jelentősen a diagnosztizált fertőzöttek száma, mi magyarázza az intenzíven kezeltek arányának visszaesését, a polgári védelem szakértői nem tudtak válaszolni. Elhangzott, hogy Olaszországban eddig valamivel több mint 4 millió minőségi szájmaszkot tudtak kiosztani, de ebből majdnem kivétel nélkül az egészségügyi dolgozók részesültek. Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője hangoztatta, hogy ő a mindennapos adatismertetést szájmaszk nélkül tartja, mivel megfelelő távolságtartással nincsen rá szükség.

Fordulat Bergamóban

A gócpont Lombardiában az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma a korábbi fokozatos csökkenés után 1455-re emelkedett. Csütörtökön 1292, szerdán 1565, kedden 1047 volt a számuk. Csökkent a halottak száma 351-re, miközben korábban 367 volt, a szerdán mért 394 és a keddi 381 után. A tartományban a halottak száma 8311-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzötteké több mint 47 ezerre. A heteken át kritikus helyzetet átélő Bergamo városában ez volt az első nap, hogy a kórházból hazatérők száma magasabb volt az újonnan beutalt betegeknél.

A szülők kiakadtak az iskola ingyenes kajáján, amit küldtek a karanténba zárt gyerekeknek - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)