Koronavírus: lakásokkal segítik az orvosokat

A Pihentesd a dokit! jótékonysági csoport egyik alapítója, Berke Mónika mesélt a kezdeményezésről.

Az "Etesd a dokit!" után elindult a "Pihentesd a dokit!" nevű jótékonysági csoport is, amelynek szervezői az egészségügyi dolgozók munkáját szeretnék segíteni a koronavírus-járvány idején - teljesen ingyenesen. Az köztudott, hogy az orvosok, az ápolók és a mentők a jelenlegi helyzetben fokozott veszélynek vannak kitéve. És ahhoz, hogy minél kevesebb interakciójuk legyen másokkal - akár családtagjaikkal is -, illetve többet tudjanak pihenni, szükségük lehet egy ideiglenes otthonra.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus egészségügy, koronavírus orvosok,
A koronavírus-járvány miatt nagyon leterheltek az egészségügyi dolgozók. Fotó: Getty Images

Ingyenes lakhatás

Milyen egy nap a sürgősségin a koronavírus-járvány idején? A válaszért kattintson ide!

A csoport egyik alapítója, Berke Mónika a HáziPatika.com-nak elmondta: a kezdeményezés alapötlete onnan jött, hogy miután ő a koronavírus okozta helyzet miatt nem tudott dolgozni, felajánlotta a budapesti Uzsoki kórház közelében található összkomfortos, üresen álló ingatlanirodáját a kórház dolgozóinak - tejesen ingyen. Innen már csak egy lépés volt, hogy másokat is ugyanerre ösztönözzön. "Másfél nap alatt 14 felajánlás érkezett, és hét egészségügyi dolgozó számára tudtunk lakhatást biztosítani. A felajánlások száma három nap alatt 20-ra, a sikeresen beköltöztetett orvosok, műtősök, ápolók száma pedig 18-ra nőtt. Olyan sok a jelentkező, hogy az ingatlanoknál már várólista van" - ismertette Mónika.

Az alapító továbbá azt is fontosnak tartja, hogy a lakástulajdonosok megnyugtatására minden jelentkezőt leellenőriznek, mielőtt összekötnék őket a felajánlókkal, mert visszaélések sajnos bármikor előfordulhatnak. Emellett a lakások fertőtlenítését is megszervezték: ezt az Ozone White biztosítja, kapacitástól függően.

Várják a további felajánlásokat

Az alapító kiemelte, bíznak abban, hogy ily módon hozzá tudnak járulni az egészségügyi dolgozók biztonságához és kényelméhez a koronavírus-járvány végéig. "Továbbra is várjuk a lakástulajdonosok felajánlásait a pihentesdadokit@gmail.com email címre, illetve kérünk minden olyan igazoltan egészségügyi dolgozót, akinek szüksége lenne lakásra erre az időszakra, hogy keressen meg minket Facebookon . Tevékenységünk természetesen ingyenes" - zárta gondolatait.

A szervezők tudják, hogy az emberek többségének nem áll módjában lakást felajánlani, de a segítő szándékot is érzik, tapasztalják. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy aki teheti, legalább a közösségi médiában ossza meg az oldalt - ahogy például Tóth Vera, Sári Évi és Puskás Peti is tette -, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezés híre, és minél több egészségügyi dolgozónak meg tudják könnyíteni a koronavírus okozta helyzet átvészelését.

Szigorúan kartávolságra egymástól! - olvasson bele társportálunk, az nlc.hu karanténnaplójába!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra