Koronavírus: lakásokkal segítik az orvosokat

A Pihentesd a dokit! jótékonysági csoport egyik alapítója, Berke Mónika mesélt a kezdeményezésről.

Az "Etesd a dokit!" után elindult a "Pihentesd a dokit!" nevű jótékonysági csoport is, amelynek szervezői az egészségügyi dolgozók munkáját szeretnék segíteni a koronavírus-járvány idején - teljesen ingyenesen. Az köztudott, hogy az orvosok, az ápolók és a mentők a jelenlegi helyzetben fokozott veszélynek vannak kitéve. És ahhoz, hogy minél kevesebb interakciójuk legyen másokkal - akár családtagjaikkal is -, illetve többet tudjanak pihenni, szükségük lehet egy ideiglenes otthonra.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus egészségügy, koronavírus orvosok,
A koronavírus-járvány miatt nagyon leterheltek az egészségügyi dolgozók. Fotó: Getty Images

Ingyenes lakhatás

Milyen egy nap a sürgősségin a koronavírus-járvány idején? A válaszért kattintson ide!

A csoport egyik alapítója, Berke Mónika a HáziPatika.com-nak elmondta: a kezdeményezés alapötlete onnan jött, hogy miután ő a koronavírus okozta helyzet miatt nem tudott dolgozni, felajánlotta a budapesti Uzsoki kórház közelében található összkomfortos, üresen álló ingatlanirodáját a kórház dolgozóinak - tejesen ingyen. Innen már csak egy lépés volt, hogy másokat is ugyanerre ösztönözzön. "Másfél nap alatt 14 felajánlás érkezett, és hét egészségügyi dolgozó számára tudtunk lakhatást biztosítani. A felajánlások száma három nap alatt 20-ra, a sikeresen beköltöztetett orvosok, műtősök, ápolók száma pedig 18-ra nőtt. Olyan sok a jelentkező, hogy az ingatlanoknál már várólista van" - ismertette Mónika.

Az alapító továbbá azt is fontosnak tartja, hogy a lakástulajdonosok megnyugtatására minden jelentkezőt leellenőriznek, mielőtt összekötnék őket a felajánlókkal, mert visszaélések sajnos bármikor előfordulhatnak. Emellett a lakások fertőtlenítését is megszervezték: ezt az Ozone White biztosítja, kapacitástól függően.

Várják a további felajánlásokat

Az alapító kiemelte, bíznak abban, hogy ily módon hozzá tudnak járulni az egészségügyi dolgozók biztonságához és kényelméhez a koronavírus-járvány végéig. "Továbbra is várjuk a lakástulajdonosok felajánlásait a pihentesdadokit@gmail.com email címre, illetve kérünk minden olyan igazoltan egészségügyi dolgozót, akinek szüksége lenne lakásra erre az időszakra, hogy keressen meg minket Facebookon. Tevékenységünk természetesen ingyenes" - zárta gondolatait.

A szervezők tudják, hogy az emberek többségének nem áll módjában lakást felajánlani, de a segítő szándékot is érzik, tapasztalják. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy aki teheti, legalább a közösségi médiában ossza meg az oldalt - ahogy például Tóth Vera, Sári Évi és Puskás Peti is tette -, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezés híre, és minél több egészségügyi dolgozónak meg tudják könnyíteni a koronavírus okozta helyzet átvészelését.

Szigorúan kartávolságra egymástól! - olvasson bele társportálunk, az nlc.hu karanténnaplójába!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső