Koronavírus: ilyen lehet itthon a 4. hullám

Az átoltottság valószínűleg befolyásolja az esetszámok dinamikáját, így a korábbiaknál laposabb járványhullámra lehet számítani - véli Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

Mától nem dolgozhatnak oltatlanok a szomszédban.

Míg Romániában alacsony átoltottság mellett robbanásszerűen növekedő esetszámmal, és az egészségügyi rendszert jelentősen megterhelő járvánnyal állnak szemben, addig Magyarországon az esetszámok emelkedésének mértéke nem hasonlítható a romániai léptékhez - fogalmazott a közmédiának adott interjújában Galgóczi Ágnes.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,

A delta miatt is fontos az oltás

A szakértő elmondása szerint az új típusú koronavírusról az elmúlt másfél évben megtanulhattuk, hogy nagyon könnyen változik a genetikai állománya. A jelenleg domináns delta variánsnak például az eddigieknél rövidebb a lappangási ideje, jobban fertőz, illetve amiatt, hogy az allergiával összetéveszthető tüneteket okoz, nehezebb diagnosztizálni. Ezzel összefüggésben a járványügyi osztályvezető az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Jön az újabb oltási kampány

A szakember arra is kitért, hogy a kormány egy újabb oltási kampányt tervez a november 22-ei hétre, amikor az oltatlanok is előzetes időpontfoglalás nélkül vehetik fel a vakcinát bármelyik oltóponton. Az akcióról itt írtunk bővebben.

Az Egyesült Államokban egyébként már az 5-11 éveseket is oltják a Pfizer és BioNTech közösen kifejlesztett, COVID-19 elleni vakcinájával. Az oltás elfogadását már az Európai Gyógyszerügynökségnél is kérvényezték, a döntés év végére várható - fűzte hozzá Galgóczi Ágnes.

Hétről hétre egyre több gyereknél mutatják ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, és a korábbi hullámokkal ellentétben már a kicsik sem feltétlenül ússzák meg tünetek nélkül a betegséget. Súlyos esetekről azonban egyelőre nem számoltak be.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció