Koronavírus: így terjed a metrón

Megdöbbentő szimulációt készítettek az Oregoni Egyetem tudósai. Mutatjuk, mi történik, ha egy koronavírus-fertőzött maszk nélkül felszáll a metróra és elkezd beszélgetni egy másik utassal.

Koronavírus: beszéddel is terjeszthetjük - kattintson a részletekért!

A koronavírus-járvány lassulása miatt egyre több országban enyhítik a járványügyi korlátozásokat. Nem véletlen azonban, hogy minden esetben kihangsúlyozzák azt is: a legalább 1,5 méteres védőtávolság betartása továbbra is nagyon fontos. Azonban tudjuk jól, hogy ezt nem minden helyzetben lehet betartani - ilyenkor jön képbe a maszk szerepe. Több tanulmány is bizonyította ugyanis, hogy a tünetmentes fertőzöttek is továbbadhatják a kórt, ráadásul ehhez még tüsszenteni vagy köhögni sem kell, elég csupán beszélgetni valakivel.

koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus tömegközlekedés, koronavírus maszk
koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus tömegközlekedés, koronavírus maszk

Így terjedhet a metrón

Az Oregoni Egyetem tudósai lemodellezték, hogyan terjedhet a koronavírus az olyan zárt terekben, mint például a tömegközlekedési eszközök. A Daily Mail által is megosztott videón jól látható, hogyan fertőzhet meg egy beteg egy egészséges embert a metrón, csupán azzal, hogy beszélget vele, vagy vele szemben állva telefonál.

Kézmosás és maszk - ez a kulcs

A Leicesteri Egyetem tudósa, Julian Tang a BBC Newsnak azt nyilatkozta, bár a beszéd során a levegőbe jutó, koronavírus-részecskéket tartalmazó nyálcseppek nem jutnak el olyan messzire, mint a kitüsszentett vírusrészecskék, ez is bőven elég ahhoz, hogy a metrón, buszon, vagy villamoson velünk szemben ülő vagy álló embert a tudtunk nélkül megfertőzzük. Ám nemcsak egy ember kerül veszélybe ilyenkor, a fertőző nyálcseppek ugyanis gyakorlatilag bármilyen felületen megtelepedhetnek, amelyet aztán mások megérintenek. Épp ezért nagyon fontos, hogy gyakran megmossuk a kezünket, a tömegközlekedési eszközök használata után pedig lehetőség szerint fertőtlenítsük a kezeinket.

A higiénés szabályok betartása mellett a maszk viselése is fontos szerepet játszik abban, hogy csökkentsük az új típusú koronavírus terjedésének kockázatát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső